Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 03. 18.

Végéhez közeledhet az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások

2015. 03. 18.

Az iráni-amerikai nukleáris tárgyalások során felmerült kérdések 90%-át tisztázták a felek.

Az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) vezetője szerint Teherán és Washington már megoldást talált a kérdések több mint 90 százalékára az Iszlám Köztársaság nukleáris programjáról szóló tárgyalások során, írta az Iran Daily.

image_650_365

Ali Akbar Salehi I Atomenergia Szervezet vezetője

“Elértük a kölcsönös egyetértést a legtöbb kérdésben, már csak egy nagyon fontos pont maradt” nyilatkozta Ali Akbar Salehi az IRIB News részére kedden.

Az Atomenergia Szervezet vezetője hozzátette, hogy Teherán és a tárgyaló felek megpróbálják megoldani a fennmaradó vitás kérdéseket is a kedd esti ülésén folytatott megbeszélések során, amelyeket a svájci Lausanne városban tartanak.

Irán részéről a tárgyalásokat Mohammad Javad Zarif vezeti, és a csoport tagját képzi az Atomenergia Szervezet (AEOI) vezetője, Ali Akbar Salehi is, valamint Zarif helyettesei, Abbas Araqchi és Majid Takht-e Ravanchi, és Irán elnökének különleges asszisztense, Hossein Fereidoun. Amerikai részről John Kerry amerikai külügyminiszter vezeti a tárgyalást, részt vesz továbbá Ernest Moniz, az USA energiaügyi minisztere, Wendy Sherman politikai ügyekért felelős államtitkár. Az EU részéről a tárgyalásokon eddig részt vett Helga Schmid, az Európai Unió helyettes külpolitikai vezetője.

Az IRNA beszámolója szerint Zarif szerdán reggel azt nyilatkozta a tárgyalások kapcsán, hogy már a finom részletekről folynak az egyeztetések, hozzátéve, hogy a tárgyalások jelenlegi fázisában nem valószínű, hogy szükség van minden külügyminiszter jelenlétére.

Zarif elmondta, hogy igyekeznek szűkíteni a vitás kérdések számát, amely részben sikerült is, viszont egyes problémák esetében a megoldások sokkal távolibbak.

Hozzátette, hogy a tárgyalások szerdán és csütörtökön folytatódnak, és ha a másik oldalon megvan a szükséges politikai akarat, akkor a tárgyalások nem fognak elakadni.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir,  irna.ir, iran-daily.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑