Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 04.

Véget ért a genfi béketárgyalás negyedik köre

2017. 03. 04.

Jelentős eredmény nélkül ért véget a Szíriáról szóló genfi béketárgyalás újabb fordulója. A politikai rendezésről tartott egyeztetésen az eddigiekhez képest békésebb volt a hangulat.

Egy éve folynak az ENSZ által vezetett szíriai béketárgyalások. Átütő eredmény még nincs, de a közvetítő szerint az ellenfelek már egyértelműen politikai befejezést szeretnének.

Mindkét oldalon vannak kisebb eredmények, de az ENSZ főtárgyalója, Staffan di Mistura is elismeri, hogy ezeket néha nehéz megtalálni:

– Az az érzésem, hogy mindkét oldal tárgyalásos megoldást szeretne, ez a lényeg. Ahogy az elején is mondtam, ne csodálkozzon senki, nem kell túlértékelni és túlreagálni a nyilatkozatokat. A „soha” ismételgetése a retorika, a pózolás, a politika része. Tudom, mit láttam és hallottam a tárgyalásokon, és ezért az az érzésem, hogy a jó irányba haladunk.

Az iszlamisták szerint a politikai hatalom átadása terén, a kormányerők szempontjából pedig a terrorellenes küzdelemről folytak érdemi tárgyalások az ENSZ által, Genfben szervezett megbeszéléseken. Időközben a kazahsztáni Asztanában is béketárgyalások kezdődtek, ott a tűzszünet ügyében közeledtek az álláspontok.

– Ezúttal pozitívabb volt a légkör. Ez volt az első alkalom, hogy mélyebben is érinteni tudtuk Szíria jövőjét, a politikai átmenetet. Egyetértettünk Staffan de Mistura különmegbízottal, hogy a következő körben ezt a párbeszédet folytatni kell – nyilatkozta Naszr al-Hariri ellenzéki főtárgyaló.

Az ENSZ különmegbízottja elkészített egy 12 pontot tartalmazó dokumentumot, amely az eddigi tárgyalási fordulók eredményeit összegzi. A delegációk megállapodtak a jövőbeli megbeszélések eljárásrendjéről, valamint megegyeztek a következő forduló várható időpontjáról. A tervek szerint még márciusban tárgyalóasztalhoz ülnek a svájci városban.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑