Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 10. 09.

Végleg eltűnhetnek a keresztény közösségek a Közel-Keletről

2018. 10. 09.

“Az utolsó keresztény” címmel jelentetett meg riportot a Spectator. A brit hetilap arra figyelmeztet, hogy a történelmi keleti egyházak végleg eltűnhetnek a térségből.

2011-ben nagy reményeket fűztek az Észak Afrikában és a Közel-Keleten végigsöprő tüntetéshullámhoz. A nyugati szakértők a keresztény egyházak és a hívek helyzetének javulását várták az Arab Tavasztól, de az ellenkezője következett be – írta Damian Thomson, a Spectator újságírója.

A keresztények üldöztetése nagyobb méretekben zajlik, mint valaha az elmúlt kétezer évben. Olyan templomok pusztultak el, amik a kereszténység megjelenése óta léteztek és működtek.

A brit hetilap arra emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtt a térség lakosságának húsz százaléka keresztény volt, de egyes országokban az arányok ennél sokkal magasabbak voltak. Libanonban egészen a 90-esek évekig többséget alkottak a keresztények, de korábban a közel-keleti ország lakosságának több mint hetven százaléka tartozott valamelyik keleti egyházhoz.

Ötven évvel ezelőtt Szíriában még minden harmadik ember vallotta magát kereszténynek. A XX. századi konfliktusok következményeként Szíriában a keresztények aránya lecsökkent tíz százalékra. A 2011-es háború kitörése után több mint 1,5 millió szír keresztény hagyta el hazáját, mára az arányuk alig éri el az öt százalékot.

Csak Homsz városából több mint ötvenezer keresztény menekült el az szíriai ellenzék üldöztetései elől – közölte a Spectator.

A Szentföldön sem jobb a helyzet, a palesztin-izraeli konfliktus ugyanis mélyen kihat a keresztény közösségekre is. A keresztény palesztinok 99 százaléka(!) migrációban él.

Harminc évvel ezelőtt Betlehemben a keresztények aránya meghaladta a hetven százalékot. Mostanra a város lakosai közül csupán minden tizedik követi Jézus tanításait.

Pár évtizeddel ezelőtt milliós nagyságrendű keresztény közösség élt Irakban. Szaddám Huszein rendszerének megdöntése után káoszba fulladt az ország. Keresztények százezrei hagyták el szülőföldjüket, az utolsó közösségeket az Iszlám Állam terroristái üldözték el a Ninive völgyéből.

Egyiptomot leszámítva – ahol napi szinten üldözik a kopt keresztényeket – az észak-afrikai arab országokból teljesen eltűntek a keresztény közösségek.

A legősibb keresztény közösségek és azon belül az ortodox egyházak vannak a legnagyobb veszélyben, amik végleg eltűnhetnek a Közel-Keletről és Észak-Afrikából – zárja sorait a brit hetilap.

S4C.news – Kassab Adonis Forrás: Linga.org, Spectator, Fotó: Linga.org

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑