Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 10. 30.

Végleg távozik a kurdok vezetője

2017. 10. 30.

Maszúd Barzani iraki kurd vezető vasárnap az autonóm régió parlamentjének címzett levelében bejelentette, hogy november 1-jével távozik az elnöki hivatalból, és nem szeretné meghosszabbítani mandátumát.

A szeptember végi függetlenségi népszavazás egyik főszervezőjeként Barzaninak jelentős szerepe volt az iraki szövetségi kormány és Erbíl közötti viszony elmérgesedésében. A referendumot követően Bagdad szankciókat léptetett életbe a kurd autonóm térséggel szemben, valamint visszavette a kurdok által 2003 óta megszerzett területeket, köztük az olajban gazdag Kirkukot.

“Azt kérem a parlamenttől, hogy üljön össze, és töltse be a hatalmi űrt és a tisztséget, és vállalja magára Kurdisztán elnökének feladatait”

– írta az autonóm régió létrejötte felett bábáskodó 71 éves politikus.

A mindig a kurd harcosok terepszínű ruháját viselő Barzani megerősítette, hogy pesmerga (kurd harcos) marad, és továbbra is megvédi a kurd nép szerzeményeit.

A kurd parlament vasárnap délután zárt ajtók mögött tanácskozást kezdett az elnöki feladatkörök ideiglenes elosztásáról. Az eredetileg november 1-jére tervezett, majd nyolc hónappal későbbre halasztott elnökválasztás pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Barzani „a kurd politika kudarcát jelképezi, és egyetlen dolga, hogy nyilvánosan is bocsánatot kérjen”

– mondta az ülés megnyitása előtt az ellenzéki Goran pártot képviselő Rabún Maarúf.

A parlamenti tanácskozást a Rudav kurd hírportál információi szerint megszakították a frakciók közötti feszültség kiéleződése miatt.

Az erbíli parlament előtt összecsapások is zajlottak. Több tucat tüntető rohamozta meg a törvényhozást, valamint a képviselőket és az újságírókat Barzani televíziós beszéde alatt. A kurd vezető Bagdadot hibáztatta a jelenlegi válságért.

A politikus szerint a központi kormánynak kapóra jött a függetlenségi népszavazás, „rossz szándéka már régóta nyilvánvaló volt”.

Keserűen ostorozta a nemzetközi közösséget is.

„A pesmergák nélkül az iraki hadsereg sohasem tudta volna felszabadítani Moszul városát” – mondta.

„Azt gondoltuk, hogy a nemzetközi közösség cserében megjutalmazza a pesmergák és a kurdok erőfeszítéseit, és tiszteletben tartja a mártírok vérét.”

Barzani bírálta az Egyesült Államokat, mert megengedte, hogy a dzsihadisták elleni küzdelemhez küldött tankokat az iraki erők a kurdok ellen fordítsák. A politikus azt állította, hogy az Irán által támogatott milíciák is használtak amerikai fegyvereket támadásaikban.

Barzani távozását követően megnyílhat az út az Erbíl és Bagdad közötti konfliktus elsimítására. Az iraki és a kurd erők képviselői vasárnap immár másodszor találkoztak a vitás kérdések rendezése érdekében – jelentette az iraki állami televízió.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök pénteken elrendelte a kurd erők elleni katonai műveletek felfüggesztését. A felek pénteken és szombaton első alkalommal folytattak megbeszéléseket az iraki csapatok békés telepítéséről a kurdisztáni határátkelőkhöz.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑