Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2017. 11. 01.

Végóráit élheti “Afrika Velencéje” (videó)

2017. 11. 01.

A világ legnagyobb úszóvárosát évek óta fel akarják számolni, hogy helyére megépülhessen végre az afrikai Dubai.

Makoko – vagy ahogy sokan hívják: Afrika Velencéje – Nigéria legnagyobb városának egyik városrésze. A vízre épült, csatornákon hajózható város azonban semmi másban nem hasonlít európai megfelelőjére.

A nigériai Lagos eme negyede minden kétséget kizáróan a világ legnagyobb úszó bádogvárosa, mely a tüzifa és benzingőz elegyéből álló, örökös füst ködében fuldokol. Lakosságát 300 és 100 ezer ember közé becsülik, eredete pedig egészen a 18. századig nyúlik vissza. Ekkor még gyorsan fejlődő halászfalu állt itt. A halászat a mai napig az elsődleges bevételi forrás lakosai számára, de az őslakosok mellett többezer vidékről és Nyugat-Afrikából érkezett munkakereső is itt vert tanyát.

Abel Hungue csónakos reggeltől estig szállítja az embereket a csatornákon. – Időnként a hatóság emberei idejönnek, és azt mondják, mindenkit kitelepítenek, és félünk, hogy egy nap valóban így lesz. Pedig mi azt akarjuk, hogy Makoko fennmaradjon, mivel itt élünk a víz partján, és már nem is tudnánk a földön megszokni – magyarázza.

A hatóságok, akiknek eltökélt szándéka, hogy a húszmilliós Lagos, a világ 10. legnagyobb városa legyen a jövőben az afrikai Dubaj, állandó felszámolással fenyegetik. A Nigéria gazdasági fővárosának számító Lagosba munka reményében érkező tömegek újabb és újabb hullámai azonban ezt rendre megakadályozzák.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑