Szíria

2018. 11. 26.

Vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást Aleppo ellen (képek, videó)A magukat ellenzékinek nevezett fegyveres csoportok vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást Aleppo város Szíriai Arab Hadsereg által felszabadított területei ellen. A különböző forrásokból érkező jelentések szerint vegyi robbanó töltettel ellátott rakétával hajtották végre a támadást és a városon kívüli területekről vették célba Aleppo lakónegyedeit a város nyugati részén. – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A beszámolók beérkezése óta jelenleg 107 áldozatról tudnak, azonban eddig ismeretlen, hogy mekkora a halottak és a sebesültek száma. A sebesültekkel kapcsolatban légúti és szem sérülésekről számoltak be. Szakértők előzetes jelentései szerint klórgázt használtak fel a robbanótöltetekben.

A hét elején az orosz védelmi minisztérium a hét elején már beszámolt arról, hogy

bizonyos terrorista csoportok vegyi fegyverek elemeit csempészték be Észak-Szíriába és Hama, Idleb, valamint Aleppo térségében készülnek támadásokra a szíriai hadsereg ellen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: minden célpontot megsemmisítettek, és a bombázásról előre tájékoztatták telefonon Törökországot az erre a célra létrehozott forróvonalon keresztül.

Konasenkov elmondta: az orosz felderítés a célpontokat abban a demilitarizált ütközőövezetben fedezte fel, amelynek létrehozásáról Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott.

.

A vezérőrnagy korábban arról tájékoztatott, hogy a klórgázzal töltött rakétákat a korábban an-Nuszra Front néven ismert szélsőséges szervezet uralta térségekből lőtték ki, az Idlíb tartományban a feszültség csökkentésére létrehozott zóna területéről.

Igor Konasenkov közölte:

„a rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire, a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klór (gázzal) volt töltve”.

Egyben bejelentette, hogy Moszkva egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Ankara felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az aleppói gáztámadás miatt.

A damaszkuszi kormány

„felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket … és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket”

– olvasható a tárca közleményében.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Forrás: Muraselon, MTI, SANA

 

, , , , , , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com