Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 11. 26.

Vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást Aleppo ellen (képek, videó)

2018. 11. 26.

A magukat ellenzékinek nevezett fegyveres csoportok vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást Aleppo város Szíriai Arab Hadsereg által felszabadított területei ellen. A különböző forrásokból érkező jelentések szerint vegyi robbanó töltettel ellátott rakétával hajtották végre a támadást és a városon kívüli területekről vették célba Aleppo lakónegyedeit a város nyugati részén. – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A beszámolók beérkezése óta jelenleg 107 áldozatról tudnak, azonban eddig ismeretlen, hogy mekkora a halottak és a sebesültek száma. A sebesültekkel kapcsolatban légúti és szem sérülésekről számoltak be. Szakértők előzetes jelentései szerint klórgázt használtak fel a robbanótöltetekben.

A hét elején az orosz védelmi minisztérium a hét elején már beszámolt arról, hogy

bizonyos terrorista csoportok vegyi fegyverek elemeit csempészték be Észak-Szíriába és Hama, Idleb, valamint Aleppo térségében készülnek támadásokra a szíriai hadsereg ellen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: minden célpontot megsemmisítettek, és a bombázásról előre tájékoztatták telefonon Törökországot az erre a célra létrehozott forróvonalon keresztül.

Konasenkov elmondta: az orosz felderítés a célpontokat abban a demilitarizált ütközőövezetben fedezte fel, amelynek létrehozásáról Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott.

.

A vezérőrnagy korábban arról tájékoztatott, hogy a klórgázzal töltött rakétákat a korábban an-Nuszra Front néven ismert szélsőséges szervezet uralta térségekből lőtték ki, az Idlíb tartományban a feszültség csökkentésére létrehozott zóna területéről.

Igor Konasenkov közölte:

„a rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire, a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klór (gázzal) volt töltve”.

Egyben bejelentette, hogy Moszkva egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Ankara felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az aleppói gáztámadás miatt.

A damaszkuszi kormány

„felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket … és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket”

– olvasható a tárca közleményében.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Forrás: Muraselon, MTI, SANA

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑