Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 10. 31.

Vegyifegyvert vetettek be az iszlamisták Alepponál (videó)

2016. 10. 31.

A nyugat által mésékeltnek nevezett iszalmista fegyveresek mérgező gázt vetettek be vasárnap az észak-szíriai Aleppó kormányzati ellenőrzés alatt álló részén. A  támadás több mint 30 embernél okozott fulladásos panaszokat – közölte vasárnap az állami média. 

A SANA állami hírügynökség szerint az egyik lakónegyedre “mérgező gázokat tartalmazó lövedékeket” lőttek ki. Az állami televízió idézte egy aleppói kórház igazgatóját, aki szerint 36 ember – civilek és katonák – került be hozzájuk klórgáz okozta fulladás miatt.

Zakaria Malahifdzsim, a városban tevékenykedő iszalmista szervezet egyik vezetője tagadta a jelentést, és hazugságnak nevezte azt. Malahifdzsim annak a terrorista szervezetnek a tagja akik pár hónappal ezelőtt felvételen rögzítették ahogyan lefejeznek egy palesztin kisfiút.

A Londonban székelő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű  szervezet megerősítette, hogy a kormányerők tagjai köréből érkezett jelentés “légzési nehézségekről” a frontvonal két zónájában, de azt nem tudni, hogy klórgáz okozta-e. Az AFP francia hírügynökség az OSDH-ra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az utóbbi 48 órában 38 polgári személy vesztette életét és 250-en sebesültek meg az ellenzék Nyugat-Aleppóra mért tüzérségi támadásaiban. Az orosz és a szíriai légierő felfügessztette a Kelet-Aleppo elleni légitámadásokat. Az ostromgyűrűbe zárt iszalmisták viszont nap mint nap rakétákkal támdaják a város nyugati kormánykézen lévő és civilek lakta negyedeit.  

Pénteken a iszlamisták átfogó támadást indítottak Aleppóban, hogy megtörjék az ostromgyűrűt, amelyet hetekkel ezelőtt vont területeik köré a hadsereg. Azonban a Szíriai Arab Hadsereg sikeresen hárította el a támadást, és újabb területeket tudod felszabadítani Kelet-Aleppoban.

Orientalista.hu – Zenobia (SANA, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑