Diplomácia

2017. 10. 04.

Véres provokációk” elkövetésével vádolta Washingtont az orosz külügyminiszterA Szíriában állomásozó orosz csapatokkal szembeni “véres provokációk” elkövetésével vádolta meg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdán megjelent interjúban.

Az as-Sark al-Ávszat című szaúdi napilapnak nyilatkozó orosz külügyminiszter a szíriai hadsereg hátráltatásával vádolta meg a szövetségeseket.

Előfordul, hogy ezek az erők “véletlenül a szíriai csapatokat bombázzák, amit az Iszlám Állam szélsőségeseinek támadása követ, míg máskor arra bátorítanak más terroristákat, hogy támadják meg a Damaszkusz által visszavett stratégiai állásokat, vagy éppen véres provokációkat hajtanak végre katonaságunkkal szemben” – tette hozzá.

Az orosz diplomácia vezetője vélhetőleg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai ernyőszervezetre célzott, amely a Washington vezette nemzetközi koalíció támogatását élvezi az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni küzdelemben.

Moszkva a múlt hónapban azzal vádolta meg az SDF-et, hogy szabotálja a oroszok támogatta szíriai kormányerők Deir Ezzor elleni offenzíváját. A dzsihadisták kezén lévő tartományért folytatott harcban, az Iszlám Állam tüzérségi támadásában szeptember végén életét vesztette Valerij Aszapov orosz altábornagy.

Lavrov elmondta:

a szövetséges erők nemzetközi jogi szempontból “hívatlan vendégek” Szíriában.

A miniszter egyúttal azzal vádolta Washingtont, hogy

“a terroristákat rosszak és kevésbé rosszak” csoportjára osztja.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

, , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑