Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2016. 03. 29.

Vérontàs nélkül ért véget a larnakai túszdráma

2016. 03. 29.

A ciprusi állami televízió közlése szerint a gépeltérítő feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a még a gépen maradt hét túsz is kiszabadult. Valamennyien épségben kiszabadultak, a túszdráma vérontás nélkül végződött.

Az egyiptomi kormányfő kedden újságíróknak azt mondta: az egyiptomi állampolgárságú géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék tettének valódi indítékát, amely továbbra is homályos.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közlése szerint az EgyptAir gépén 55 utas és hétfős személyzet tartózkodott. A gépeltérítő az utasok nagy részét elengedte nem sokkal a földet érés után, ezután rajta kívül már csak a személyzet négy tagja és három külföldi utas maradt a gépen.

Románc és nem terror

1egyiptomi_gepelterito_twitt

Ibrahim Samaha a túszejtő professzor

A Guardian újságírója arról számolt be, hogy a ciprusi elnök megerősítette: a gépeltérítés hátterében nem terrorizmus, hanem egy szerelmi dráma áll.

 Ezt megerősítette Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő is amikor a közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy  nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése.

A férfi személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt négy oldalas levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

“Ő nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ez a fickó viszont az” – nyilatkozta a Guardiannak egy külügyminisztériumi forrás.

A gépeltérítő Ibrahim Samaha az alexandriai egyetemen professzor, az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát kényszerítette leszállásra a ciprusi Larnakában. A pilótának azt mondta, hogy robbanószerkezet van nála. A férfi a leszállást követően elengedte a gépen tartózkodók többségét, négy külföldi utas és a legénység kivételével.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Euronews, RT)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑