Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2020. 02. 23.

Veszteséget elszenvedve hátrált meg a török sereg a szír csapatok elől

2020. 02. 23.

Február 20-án a NATO második legnagyobb hadereje és segédcsapatai újra képtelenek voltak elfoglalni Najrab falut a Szíriai Arab Hadseregtől Idleb tartományban. A török támadásban két tucatnyi haditechnikai eszközt használtak, közöttük harckocsikat és tüzérségi lövegeket, a támadást kétszáznál több török katona és a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban az Al-Kaida szíriai frakciója) és más török támogatást élvező dzsihádista csoportok 300 fegyverese hajtotta végre.

A török támadás helyi idő szerint 13 órakor vette kezdetét a tömegmédia ujjongása mellett azokkal a bejelentésekkel, hogy a szíriai védelem és az Asszad-kormány az összeomláshoz közeleg a Török Hadsereg hatalmas csapásai alatt. Február 20-án helyi idő szerint 14 órakor néhány oszmán-török rajongó a Twitteren már elfoglalta Aleppo városát és a Damaszkusz elleni rohamra készülődött.

Habár 17 órára úgy tűnt, hogy a szíriai védelem elleni támadás kifulladt a masszív török tüzérségi és rakétacsapások, valamint a reguláris török csapatok és az Al-Kaida fegyvereseinek egyesített erőfeszítései ellenére. A török vezetésű erők, egészen pontosan török katonák hordozható légvédelmi rakétákat indítottak egy orosz SZU-24 vadászbombázóra, amely közvetlen légi támogatást nyújtott a szíriai csapatoknak. Mindezek után a Török Védelmi Minisztérium az jelentette, hogy két török katona meghalt és további öt fő sebesült meg egy légi támadásban.

Folytatva a legjobb szokását, a Török Védelmi Minisztérium győzedelmes hangvételű nyilatkozata azt állította, hogy “Asszad ötven katonája” meghalt, két szíriai harckocsi, két páncélozott szállítójármű, két felfegyverzett terepjáró és egy löveg megsemmisült. Habár a török fél (ismét) annyira volt képes állításai alátámasztására, hogy bemutatott pár “szelfit”, képet, amelyeket a Hajat Tahrir Al-Sham (leánykori nevén Al-Nuszra Front, azaz szíriai Al-Kaida) fegyveresei készítettek magukról Al-Najrab falu környékén. A török állami média ezt követően azonnal bejelentette, hogy a török csapatok nem akarták elfoglalni a falut, csak “üzentek” az “elnyomó Asszad-rezsimnek”.

A Szíriai Fegyveres Erők adtak egy nyaklevest a Török Hadseregnek Idleb tartományban

Mindezek után a hatalmas Török Hadsereg Patriot légvédelmi rendszereket kért az Amerikai Egyesült Államoktól annak érdekében, hogy elrettentse az “Asszad-rendszert az agressziótól” Ildeb területén. Erre két magyarázat lehetséges:

– Ankara nem hallott arról, hogy a Szaúd-Arábiában telepített Patriot ütegek többször képtelenek voltak megvédeni az ország katonai infrastruktúráját a jemeni Houthik rakéta és drón támadásaitól.
– Az Erdogan-kormány az USA fegyveres erőit szeretné látni az Idleb tartomány frontvonalon a török csapatok és a velük tartó Al-Kaida terroristák oldalán.

Az orosz fél hivatalosan is megerősítette, hogy a vadászbombázói az ellenséges célpontokra mért légi csapásokkal támogatták a velük szövetséges Szíriai Arab Hadsereget. Ezek szerint egy ellenséges harckocsi, hat páncélozott jármű és öt felfegyverzett terepjáró semmisült meg az orosz légi csapásokban. Moszkva szerint a török tüzérségi tűz miatt négy szíriai katona megsebesült.

Február hónap a végéhez közeleg és közel a török ultimátum határideje is, amely azt követeli a szíriaiaktól, hogy (a saját földjükön, a saját hazájukban, a Szíriai Arab Köztársaság nemzetközileg elismert határai között!) vonuljanak ki a felszabadított szíriai földről. A Török Hadsereg alkalmatlansága arra, hogy elfoglaljon akár csak egy falut is a Szíriai Arab Hadseregtől már most is hatalmas megaláztatást jelent az Erdogan-kormány nyilvános megítélésének. Ezért nagyon valószínű, hogy a megszálló Török Hadsereg folytatni fogja a támadásokat Idleb tartomány területén és a török katonák vére tovább fog folyni Erdogan és belső köre nagyhatalmi álmodozásai miatt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑