Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 03. 11.

Veterán politikus került a palesztin kormány élére

2019. 03. 11.

A veterán politikus Mohammad Shtayyeh-ét nevezte ki miniszterelnökké Mahmud Abbasz palesztin elnök vasárnap – jelentette be a Wafa palesztin hírügynökség.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság előző kormányfője, Rámi Hamdallah és az általa vezetett nemzeti egységkormány összes minisztere január végén mondott le, két nappal az után, hogy a kormányzó Fatah párt központi bizottsága új kabinet felállítását javasolta.

A Fatah a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) különböző frakcióinak képviselőiből és függetlenekből állítana fel új kormányt, hogy nyomást gyakoroljon a Gázai övezetet uralma alatt tartó radikális iszlamista Hamasz szervezetre.

A palesztin televízióban  Shtayyeh kijelentette: azonnal nekilát az egyeztetéseknek a PFSZ-hez tartozó frakciókkal a kormányalakítás céljából.

A 61 éves Mohammad Shtayyeh régóta tanácsadója Abbasznak, a Fatah központi bizottságának tagja, valamint a Palesztin Fejlesztési és Újjáépítési Gazdasági Tanács (PECDAR) vezetője.

Veterán politikus, közgazdász, az Izraellel való béketárgyalások egyik tárgyalója volt, részt vett az 1991-es madridi, illetve a 2013-as és 2014-es, az akkori amerikai külügyminiszter, John Kerry által kezdeményezett béketárgyalásokon.

Mohammad Shtayyeh miniszterelnökké való kinevezése tovább mélyíti a Fatah és Hamász közötti szakadékot. Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette: nem ismerik el a Staje-kormányt, amely – mint fogalmazott – „tovább mélyíti a megosztottságot, teljes mértékben elkülöníti Ciszjordániát a Gázai övezetől, és nem népünk érdekeit szolgálja”.

A Fatah és a Hamasz között legutóbb, 2017 októberében létrejött egyezség értelmében a Hamasznak át kellett volna adnia a Gázai övezet közigazgatását. Az átmenetet azonban számos vitás kérdés hátráltatta, amelyek közül többet nem sikerült rendezni.

Az egyezmény rendelkezik egyebek között a Gázai övezetet és Ciszjordániát irányítandó nemzeti egységkormány létrehozásáról, általános választások megrendezéséről és a Hamasz integrálásáról a PFSZ-be.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑