Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Iszlám világ

2016. 01. 04.

Világszerte tüntetnek a muszlimok a szaúdi kivégzések miatt

2016. 01. 04.

Utcai demonstrációk kezdődtek szerte a muszlim világban főként a síiták által lakott területeken, amiért a szaúdi rezsim három síita rabtársával együtt kivégezte Nimr Al-Nimr sejket.

Bahreinban a rendőrök több helyen is összecsaptak a tüntetőkkel, könnygázt is bevetettek. A mini állam lakosságának többsége a síita felekezethez tartozik, az országot viszont szunnita család irányítja. A tüntetések már 2011 óta zajlanak a szaúdi síita sejk kivégzése csak olaj volt a tűzre és még jobban felbőszítette a bahreini lakosságot. – közölte a ABNA24.

Az Indiához tartozó Kasmír tartományban is demonstráltak al-Nimr halála miatt. A tüntetők szerint az iszlámra még Amerikánál is nagyobb veszélyt jelent a szaúdi királyi család.

Tüntetések Bahreinban Szaúd-Arábiában Kasmirban a szaúdi rezsim ellen:

Protests after Saudi Arabian executionsProtests have flared up in Bahrain, Saudi Arabia and Kashmir after the Saudi regime carried out 47 executions simultaneously in 12 locations.They were protesting the execution of the prominent Shi’ite cleric Nimr al-Nimra.

Szerző: Channel 4 News, 2016. január 2.

A vahabita vezetésű Szaúd-Arábia Keleti tartományában a  síiták lakta Quatif városában is utcára vonultak az emberek a kivégzés hírére. Az dühödt emberek Molotov koktéllal dobálták meg a szaúdi hadsereg harckocsijait. Helyi források egy forradalom kitöréséről beszélnek.

Tüntetések Quatif városban: 

الثورة في السعودية بدأتودباباتهم تحترق

Szerző: ‎لطيف الناصري‎, 2016. január 3.

A város elöljárói ravatalozót szervezetek  Nimr sejknek amit a szaúdi rezsim ellenzett, de nem tudta megakadályozni , hogy lakosság részvétét nyilvánítsa a hozzátartozóknak.

Képek a ravatalozóról: 

.

Nimr al-Nimr azért került börtönbe 2012-ben, mert többször bírálta az országot vezető szunnita királyi családot, és a tiltás ellenére egy tüntetésen részt vett.

Nem értette, miért a síita kisebbséget kell támadni. Szerinte az alap problémát kell megoldani, ha ez egy külföldi országgal való konfliktus, akkor őt kell támadni. Ha Irán az, akkor Iránt. Ahogy ő fogalmazott: lássuk Szaúd-Arábia mire képes. – adta hírül az Euronews.

Ali al-Szisztani ajatolláh, Irak vezető síita méltósága “igazságtalan agressziónak” nevezte a kivégzéseket. Közleményében saját és hívei nevében úgy fogalmazott: “végtelen szomorúsággal és sajnálattal fogadtuk a testvéreink mártírhaláláról szóló bejelentést”.

Irakban is több városban vonultak ki, és tüntettek a szaúdi rezsim ellen. Szaúd-Arábia 25 év eltelte után a napokban állította vissza nagykövetségét Irakban amit lehet, hogy hamarosan újból bezárhat.

Tüntetés a síiták egyik szent városában az iraki Kerbalaban: 

.

Az iráni legfőbb vezető, Ali Hamenei twitter bejegyzésében azt írta a kivégzett Nimr fényképéhez: Az ébredést nem lehet elnyomni.

Nagyon rosszul időzítették ezt a tettet, azt reméltük, hogy véget lehet vetni a vallási konfliktusoknak, de a mártírhalált halt al-Nimr vére hadüzenet Iránnak és minden síitának – mondta egy az Iszlám Állam ellen harcoló síita félkatonai szervezet vezető. – közölte az MTI.

Teheránban a szaúdi nagykövetséget, Meshedban a konzulátust támadták meg a tüntetők.

Hassan Nasrallah a Hezbollah főtitkára szerint Nimr sejk vére utoléri a szaúdi családot. A vallási vezető kivégzése a vahabita dinasztia végét jelenti.  -közölte a Mayadeen.

A vallási vezetővel egy napon három mások síitát, valamint 43 terrorizmussal gyanúsított, jórészt al-Kaida kötődésű embert is kivégeztek. Az ítélet és a végrehajtás is nemzetközi felháborodást váltott ki.

A meggyilkolt imám mellett és a szaúdi rezsim ellen Londonban is tüntettek. A brit fővárosban a szaúdi nagykövetség épületéhez vonultak a síita demonstrálók.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑