Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 04. 17.

Visszavonulásra szólította fel Iránt a szaúdi külügyminiszter

2018. 04. 17.

Adel Al-Jubeir Szaúd Arábia külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy az arab államok vezetői egyetértenek abban, hogy Iránnak ki kell vonnia az általa fenntartott milíciákat a térségből és nem lehet, hogy továbbra is beleszóljon a térség államainak belügyeibe.

A szaúdi politikus ezt a kijelentést az Arab Államok Ligájának 29-ik csúcstalálkozóján tette, melyet jelenleg Dhahran városában tartanak Szaúd Arábiában. A konferenciát ,,Jeruzsálem Csúcsnak,, nevezték el, hiszen a szaúdi uralkodó Salman király szerint az első, és a legfontosabb kérdés számukra most Palesztina ügye. Pedig úgy tűnik, hogy a szaúdi vezetők számára inkább Izrael ügye a fontos mostanság, hiszen az Iránnal szembeni ellenségeskedés és az Irántól való félelem egy oldalra állította őket a cionista állammal.

Mindenesetre Al-Jubeir külügyminiszter kijelentése is érdekes, hiszen nem Irán az az ország, mely beleavatkozik a térség államainak belügyeibe, hanem maga Szaúd Arábia. Hiszen Katarral és az Egyesült Államokkal karöltve ők voltak azok akik különböző terrorszervezeteken keresztül próbálták befolyásolni a térség államainak politikáját. Ők támogatták többek között az Iszlám Állam nevű terrorszervezet műveleteit Irakban és Szíriában.

Irakban jelenleg is több mint 5000 szaúdi állampolgárságú iszlamistát tartanak a börtönökben és az elmúlt években körülbelül 1000 szaúdi állampolgárságú terrorista hajtott végre öngyilkos merényletet Irakban és Szíriában.

Azonban úgy tűnik, hogy a jelenlegi katonai helyzettől megijedtek, hiszen Irán és Oroszország támogatásával mind Irakban, mind pedig Szíriában jelentős csapást mértek a szaúdiak és amerikaiak által támogatott terroristákra. Tehát jelenleg a szaúdi politikusok mást nem tudnak tenni, hanem csupán Izraellel karöltve fenyegetőznek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Alarabiya

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑