Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 12. 31.

Víz nélkül maradt Kelet-Aleppo – az ISIS a felelős

2016. 12. 31.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elvágta az Eufrátesztől Kelet-Aleppoba érkező vízellátást azzal, hogy kiiktatta a két szivattyúállomást, így a nemrég felszabadult városrész lakossága ivóvíz nélkül maradt – értesült az iráni PressTV.

Péntek óta nem érkezik víz a városba – erről számol be az Aleppoi Vízellátási Szervezet és a Szíriai Vörös Félhold. A helyi lakosság minden lehetséges eszközzel próbálkozik, hogy helyreállítsa a város vízellátását.

Az iszlamista terrorszervezet egyértelműen azért vágta el a víztől a területet, hogy bosszút álljon saját, illetve nem hivatalos szövetségesei, a „mérsékelt lázadók” területi veszteségeiért. Máshogy nem magyarázható az a tény, hogy amíg a „lázadók” uralták a területet – akik egyébként váltig állítják, hogy az ISIS halálos ellenségei –, addig ilyen és hasonló incidensek nem történtek, azonban röviddel azután, hogy a kormányerők felszabadították a területet, azonnal a terror eszközeihez nyúltak.

A módszer egyébként némileg emlékeztet a damaszkuszira – kedden az ENSZ is figyelmeztetést adott ki, ugyanis négymillió damaszkuszi lakos maradt ivóvíz nélkül, miután iszlamista milíciák gázolajjal szennyezték be a kormányerők által ellenőrzött város vízellátását biztosító forrásait.

A szemmel láthatóan „mérsékelt” felkelők ezen kívül a damaszkuszi víztisztítók közül többet is megtámadtak és használhatatlanná tettek, így a Damaszkusz 70%-ának ivóvizét biztosító Wadi Barada és Ain al-Fija forrásoktól teljesen el van vágva a város…

A lakosság ebből már nem sokmindent érzett meg, ugyanis a kormányerők már előbb kénytelenek voltak biztonsági okokból elzárni a vizet, mikor kiderült, hogy az gázolajjal van vegyítve – ami a tiszta ivóvizet halálos, ihatatlan méreggé tette.

Az ENSZ jelentése szerint nagyjából 15 millió ember nem jut ma megfelelő mennyiségű vízhez Szíriában, a háztartások átlagos vízfelhasználása negyede az ENSZ által minimális vízigényként meghatározott mennyiséghez képest.

Az Egyesült Államok támogatja az iszlamistákat?

Orosz források jelentik, hogy Kelet-Aleppo megtisztítása közben a kormányerők több millió dollár értékű amerikai fegyvert találtak egy depóban. A jelentések azt is megemlítik, hogy több száz, valójában fegyvert tartalmazó doboz humanitárius segélynek volt álcázva – csak felnyitásuk után derült ki, milyen jellegű „segély” is érkezett valójában a korábban iszlamisták által ellenőrzött területre.

Mindeközben az Oroszország és Törökország által is elfogadott evakuációs egyezmény folytán továbbra is folyamatban van Kelet-Aleppo kiürítése: a célterületként megjelölt Idlib tartományba azonban a megfigyelők szerint meglehetősen sok fegyveres milicista is érkezik. Mindeközben, a kormányzat a különféle nyugati humanitárius szervezetek által Idlibbe szállított segélyszállítmányok átvizsgálását kezdeményezte: azonban legtöbb ilyen csoport megtagadta ezt, nem kizárt, hogy a „mérsékelt lázadókhoz” továbbra is humanitárius segély néven érkezik a fegyver és a muníció.

Péntek óta egyébként Szíriában országos fegyvernyugvás van érvényben, melyet a kormányerők hirdettek meg, Oroszország és Törökország közös kezdeményezésére, s melyet a „felkelők” milíciái is elfogadtak. A megállapodás az Iszlám Állam és a Fateh al-Sham terrorszervezetekre nem vonatkozik.

Az elmúlt öt év folyamán Szíria folyamatosan harcban áll különféle, külföldi támogatású iszlamista milíciákkal. Az ENSZ Szíriai Különleges Nagykövete, Staffan de Mistura több, mint 400 000-re becsüli a krízis eddigi áldozatainak számát. Az ENSZ ugyanakkor leállította a veszteségek számolását az országban, mondván, hogy lehetetlen igazolni, hogy a különböző forrásokból érkező hírek közül mi igaz és mi nem.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑