Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2022. 02. 22.

Vlagyimir Putyin elismerte a két szakadár népköztársaságot (frissítve)

2022. 02. 22.

A délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be hétfő esti videoüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az oroszbarát vezetésű luhanszki és donyecki területek korábban katonai segítséget kértek Oroszországtól. Az orosz elnök már döntött is békefenntartók küldéséről. Folyamatosan zajlanak a diplomácia erőfeszítések is – a nyugati vezetők komoly szankciókkal fenyegetnek arra az esetre, ha Moszkva az ukrajnai bevonulás mellett döntene – írta me a Hirado.hu.

24 óra alatt nyolcvan alkalommal szegték meg a tűzszünetet az oroszbarát fegyveresek Kelet-Ukrajnában, ezek közül 72 alkalommal a minszki egyezményben tiltott fegyvereket vetettek be – közölte az ukrán védelmi erők szóvivője hétfőn. Egy katona megsebesült a támadásban, kórházban ápolják.

A kelet-ukrajnai szakadár területeket ellenőrző hatóságok szerint viszont Ukrajna szegte meg 24 óra alatt 26 alkalommal is a tűzszüneti egyezményt. A lövedékek azonban nem álltak meg a határnál, hétfőn elérték Oroszországot is. Az orosz hatóságok közölték: egy ukrán területről kilőtt gránát megsemmisítette az orosz határőrség egyik szolgálati helyét.

Ezalatt sorra futnak be a donbaszi kitelepítetteket szállító vonatok és buszok Dél-Oroszország nagyobb városaiba. Pénteken rendelte el a szakadár területek katonai és polgári vezetése a civil lakosság kitelepítését. Az evakuálás több tízezer embert: nőket, gyermekeket és időseket érint.

A hétfői nap diplomáciai erői a bizakodás jegyében teltek, miután Joe Biden amerikai és Vlagyimr Putyin orosz elnök is elvi támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia államfőt, aki egy orosz-amerikai csúcstalálkozó szervezését tűzte ki célul.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ennek ellenére kemény hangot ütött meg hétfő este. A Kreml előbb közleményben jelentette be, hogy az állam a szakadár donyecki és luhanszki területek függetlenségének elismerésére készül.

Vlagyimir Putyin ezután televíziós beszédben bejelentette, hogy a Donyec-medencében kialakult kritikus helyzet miatt nem lát más megoldást, mint a két népköztársaság független államként való elismerését. Az elnök szerint az Egyesült Államok és a NATO a saját céljaira használja fel az ukrán vezetést, Oroszország viszont meg fogja magát védeni.

Az orosz elnök beszéde alatt Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Brüsszel kész szankciókat bevezetni Moszkva lépése nyomán. A főképviselő hangsúlyozta: az Európai Unió határozottan és egységesen fog fellépni, továbbá kész szankciók bevezetésére is abban az esetben, ha Moszkva ilyen lépésre szánná el magát.

Ukrajna egyértelműen szuverenitása és területi integritása megsértésének minősíti Oroszország legutóbbi lépéseit – így reagált a kialakult helyzetre az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij videoüzenetében hangsúlyozta: a szakadár régiók elismerésének következményeiért minden felelősség Oroszországot terheli. Leszögezte azt is: Ukrajna nem adja fel területeit. Hozzátette ugyanakkor, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett.

Putyin: A minszki megállapodások többé nem léteznek

A minszki megállapodások többé nem léteznek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este újságíróknak.
Putyin korábban az ukrajnai válság rendezése alapjául szolgáló megállapodás megszűnéséért Kijevet hibáztatta, rámutatva, hogy az ukrán vezetés többször nyilvánosan kijelentette: nem fogja teljesíteni a megállapodásokat. Oroszország pedig „nem tudta tovább eltűrni a Donyec-medence népe elleni népirtást” – fogalmazott az orosz elnök.

Leszögezte, hogy Oroszország katonai támogatást fog nyújtani a donyecki és a luhanszki „népköztársaságnak”.

Az orosz elnök felhatalmazást kapott a hadsereg külföldi bevetéséhez

Felhatalmazást adott az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez.

A nap folyamán az orosz törvényhozás két háza egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn ismerte el. A ratifikálási okmányokat Putyin kézjegyével látta el. A hatályba lépő megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.

„Nem mondtam, hogy a csapatok a találkozónk (sajtótájékoztató) után egyenesen oda (a Donyec-medencébe) mennek, ez az első” – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedd este újságíróknak.

„Másodszor: egyáltalán nem lehet megjósolni a lehetséges akciók konkrét kereteit, ez a konkrét helyszíni helyzettől függ, ahogy mondani szokták” – tette hozzá.

Moszkva nem csak a szakadárok kezén lévő területeket ismerte el

Oroszország hivatalosan a szélesebb határok közötti Donyeck megye függetlenségét ismerte el, amelynek nagy része jelenleg az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll – állította kedden a Moszkva támogatását élvező szakadár terület, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője kedden.

Gyenyisz Pusilin az orosz állami televízióban nyilatkozva kijelentette, hogy a nem szakadárok ellenőrzése alatti donyecki terület kérdését később oldják meg.

„A határ kérdése nem egyszerű, később fogjuk rendezni” – mondta.

Donyeckben tűzijátékkal ünnepeltek a szakadár területek lakói

Tűzijátékkal ünnepeltek a donyecki szakadár területek lakói, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte függetlenségüket.
Donyeckben tűzijátékkal ünnepeltek a szakadár területek lakói, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte függetlenségüket. Volt, aki orosz zászlót lengetve vonult utcára.

A donyecki és luhanszki régió nyolc évvel ezelőtt került szeparatista irányítás alá. Azóta a Kelet-ukrajnai szakadár területek egyre jobban elkülönültek az ukrán kormány által ellenőrzött országrészektől.

2017-ben végül Ukrajna minden gazdasági kapcsolatot megszakított az el nem ismert köztársaságokkal. Mindkét irányban leállították az áruk és a villamosenergia szállítását.

MTI, M1, Hirado.hu

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑