Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 02. 09.

Vödör a tankon

2016. 02. 09.

Ez így csak egy kép, de talán mindenkinek pontosabban magyarázza el a mai szíriai helyzet, mint a legmélyebb és leghosszabb elemzések. Mert mi is van a képen? A szíriai kormányhadsereg egy ősöreg, de még masszív T 55-ös tankja és egy vödörszerűség. Nézd meg a képet.

 A haditechnika egyéb kivitelezési módjait tekintve mindez egy gyatra barkácsmegoldás, nézhetnéd vödör helyett akár kartonból készült papírkosárnak is.

 De nem az. Ez a vödör jelenleg a világ legjobb páncéltörőrakéta – elhárító rendszerének, az orosz Stora-1 rendszernek a része.

 Hogy miért érdekes? Azért, mert ezzel a rendszerrel -a modern tankokba persze beépítve, így viszont egyszerűen odahegesztve – az ősöreg T 55-ös sebezhetetlenné válik az amerikai TOW – tankelhárító rakéták számára. A Stora-1 százszázalékos eredménnyel eltéríti őket.

TOW páncéltörő rakéta

TOW páncéltörő rakéta

 Szóval ez a helyzet ma Szíriában. Az Aleppo elleni harcokban bevetett 10 db T 90-es tankban is ez a rendszer üzemel, az Assad-ellenes erőknek egyet sem sikerült még kilőniük.

T 90-es tank

T 90-es tank

 A Su 35-ös vadászgépek és az S 400-as légelhárító rakétarendszer telepítése óta a török légierő nem mer berepülni a szír légtérbe, ahol előtte vígan bombázta azokat a kurdokat, akik éppen az IS állásait támadták.

 Asszad katonáit nemcsak új fegyverekkel, de új egyenruhákkal is felszerelték, golyóálló betétekkel és ilyeneket kaptak a Hezbollah és az iráni gárdák tagjai is, akik Assadot támogatják.

mmmmmm1ca9

Az új egyenruha

 Az orosz stratégák tanultak a kezdeti sikertelenségből is. A szír kormánycsapatok már nem száz kilométeres arcvonalon támadnak, mint ősszel, hanem egyszerre egy-két falvat vagy várost, de azt elképesztő tűzerővel. Aleppótól északra úgy foglaltak vissza két kisvárost, hogy egy óra alatt 4000 tüzérségi lövedéket lőttek ki rá, az orosz bombázók pedig egy nap alatt 300 bevetést repültek. A tüzérség hagyományosan “orosz” fegyvernem, most újra kiderült, hogy a drón felderítéssel összehangolva félelmetes és aránylag olcsó fegyver.

su-35b21e

Su 35 , a török F 16-osok nem tudják felvenni vele a versenyt

 Az offenzíva hatására az Aleppot körülvevő hegyekben lassan minden ellenállás megszűnik, a gyűrű a város körül lassan bezárul. A beásott állásokat, földalatti rendszereket olyan vákuumot előidéző rakétákkal lövik a “Buratino” – névre keresztelt rakétavetők, amelyek hatása elől a föld alatt sincs semmilyen védelem. Egyszerre egy raj egy négyszáz méter széles  egy kilométeres sávot képes belőni.

buratino04d5

Buratino rakétavető

 Talán az is, aki nem sokat foglalkozik Szíriával láthatja, hogy a modern fegyverek, a libanoni és iráni gyalogsági egységek, az orosz légicsapások és az arcvonal rövid szakaszon történő áttörésének stratégiája tette lehetővé a szír kormányerők sikereit, amelyek egyébként pár hete Homsz városában kezdődtek, ahonnan kivonult minden Assad – ellenes erő. Most Aleppo visszavétele szinte küszöbön áll.

 Ha sikerül, az teljesen megváltoztatja az eddigi állapotokat és erőviszonyokat. Többek között azért is, mert a törökök sem engedik be a határ és a kormánycsapatok közé szorult felkelőket. Ennek a politikai üzenete félreérthetetlen.

torrente.reblog.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑