Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 10. 09.

Washington és csatlósai állhatnak az iraki zavargások mögött (videó)

2019. 10. 09.

A napok óta tartó iraki tüntetések, melyek a korrupció elleni megmozdulásként indult Bagdadban, hamar erőszakos zavargásokká váltak. A tiltakozó tömegben ugyanis megjelentek az amerikai vezetés ügynökei és a velük szövetséges iraki csoportok akik politikai jelszavakat kezdtek hangoztatni és egy Irán-ellenes zavargássá változtatták az eseményeket.

A korábban békés tüntetők korrupció ellenes jelszavai és a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatos követelései eltűntek. E helyett megjelentek az Iránt bíráló rigmusokat, melyeken a legtöbb iraki és a külső szemlélő is elcsodálkozik, hiszen Irán mentette meg Irakot a 2014-ben megjelenő Iszlám Államtól és az ő segítségükkel foglalták vissza Irakot a terroristáktól 2017 végére.

Érdekesség, hogy a tüntetők most nem bírálják az Egyesült Államokat és Izraelt, melyek az utóbbi időszakban több légicsapást is végrehajtottak iraki területen, míg korábban az Iszlám Állam nevű terror szervezetet támogatták az iraki hadsereg ellen.

Iraki elemzők szerint nem véletlen, hogy ezeket a zavargásokat az Arbaeen zarándoklatra időzítették amire három millió iráni zarándokot vártak Irakba. Irak ugyanis az utóbbi időben jó kapcsolatokat épített ki Iránnal és Szíriával a terrorizmus elleni közös harc miatt.

Mivel ez a hármas szövetség meghiúsította a terroristák útján történő hatalom átvételét, az amerikai rezsim belső zavargásokkal kívánja megbuktatni az iraki kormányt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑