Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2022. 07. 14.

Washington hírszerzési információkat ad Kijevnek

2022. 07. 14.

Washington nemcsak nagy hatótávolságú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS) szállított Kijevnek, hanem hírszerzési információkat is szolgáltat a célpontokról a Donbasszban, sőt “nem hivatalosan” oktatókat is küldött Ukrajnába, hogy segítsenek a célzásban – állította csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán kormány az amerikai gyártmányú fegyverek segítségével utasította a csapatokat, hogy lőjék a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságok civil lakosságát.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ukrán erők “az utóbbi időben minden fronton” amerikai szállításokból származó HIMARS rakéta-sorozatvető rendszereket használtak.

Hozzátette, hogy Washington aktívan megosztotta Kijevvel a célpontokról szóló hírszerzési információkat, sőt “nem hivatalosan kiképzőket is küldött, akik segítettek a kijevi rezsim képviselőinek a helyes célzásban”.

Zaharova az ukrán ágyúzások legutóbbi fellángolását az amerikai gyártmányú rakétarendszerek leszállításával hozta összefüggésbe.

Megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg “nyilvánvalóan parancsot kapott Kijevtől, hogy habozás nélkül használja az említett rakétavetőket a civilek ellen”.

Szintén csütörtökön az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy Moszkva “folytatja a műveletet az Egyesült Államok és szövetségesei azon kísérletei ellenére, hogy “megerősítsék Ukrajna biztonságát””.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑