Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 07. 18.

Washington szabotálja a külföldi befektetéseket Iránban

2016. 07. 18.

Egy éve már annak, hogy a világ vezető hatalmainak sikerült megállapodást kötniük Teheránnal a vitatott iráni atomprogram leépítéséről. Az amerikai külügyminiszter szerint olyan egyezmény született, amelytől a világ biztonságosabb lesz. Ennek ellenére a washingtoni vezetés továbbra is fenntartja az embargód és akadályozza a külföldi befektetéseket a perzsa államban.

– Büszkék lehetünk rá, hogy a bonyolult, többoldalú tárgyalások révén a régió kevésbé labilissá vált és nukleáris értelemben véve a világ sérülékenysége is csökkent – egy éve még ezekkel a szavakkal köszöntötte az atom megállapodást John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az alku Bécsben született 2015. július 14-én, több évi tárgyalások után. A felek megegyeztek, hogy az iráni atomprogram lefékezéséért cserébe az ENSZ feloldja a perzsa állam ellen hozott szankciókat. Az iráni elnök országa gazdasági fellendülésére számított a megállapodás aláírásakor.

A külföldi befektetők azonban még mindig vonakodnak. A fő akadályt a bankok és hitelintézetek jelentik. Míg az Európai Unió és az ENSZ feloldotta az iráni bank- és energiaszektor elleni korlátozásokat, az amerikai gazdasági szankciók maradtak. Amerikai cégeknek változatlanul tilos Iránnal üzletelniük, és a külföldi bankok sem juthatnak amerikai dollárhoz, ha bármilyen Iránnal kapcsolatos tranzakcióban részt vesznek.

Miközben Teherán milliárd dolláros szerződést próbál kötni a Boeinggel és az Airbusszal, nem tudni, honnan lesz rá pénze. Irán már korábban megrendelt 118 repülőgépet, de még nem kapta meg azokat, mert nem jutott hitelhez.

Az utóbbi tíz évben a BNP Paribas, a HSBC és a Deutsche Bank milliárdos bírságokat fizettek Iránnal kapcsolatos tevékenységeikért. A külföldi bankok emiatt továbbra is tartanak az amerikai szankcióktól.

Maga az Egyesült Államok is megosztott, ha Iránról van szó. Egy éve még a demokraták többsége támogatta a kongresszusban az atommegegyezést az összes republikánus ellenében. Utóbbiak azóta már több új törvényjavaslatot is benyújtottak, amelyet az Obama-adminisztráció a nemzetközi megállapodás aláásásának tart.

– A nagyhatalmak soha, semmilyen körülmények között nem tagadhatják meg a megállapodás betartását. Irán hajlandó is és kész is atomprogramjának leépítésére a kívánt szintre – jelentette ki a nyitáspárti iráni elnök, Hasszán Rohani.

Külföldi befektetők és a nemzetközi bankok támogatása nélkül azonban félő, hogy az irániak könnyen egyoldalúnak tekintik az atomegyezményt. Ez pedig megerősítheti a Mahmúd Ahmedinedzsad korábbi elnököt támogató iszlám keményvonalasokat – egy évvel a 2017-es iráni elnökválasztások előtt.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑