Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2019. 03. 25.

Washington terroristákkal szállná meg a szíriai olajmezőket

2019. 03. 25.

Az Egyesült Államok meg akarja szerezni az ellenőrzést az Al-Tanf mellett található kőolaj és földgáz mezők fölött. A művelethez pedig terror szervezetek segítségét veszi igénybe.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetősége és az amerikai hadsereg kurd és arab fegyvereseket akar telepíteni azokra a területekre, ahol az Iszlám Állam vereséget szenvedett a Deir Ezzor közelében lévő Baghúz településnél.

A helyi források szerint az Egyesült Államok elszállították azokat az ISIS terroristákat akik megadták magukat az SDF-nek Baghouz Fawqani (Felső-Baghúz) településnél. Az elfogott fegyvereseket az amerikaiak az Al-Tanf katonai bázisra szállították Irakon és Jordánián keresztül.

Az amerikai hadsereg tisztjei pedig egyezséget kötöttek velük arról, hogy az iszlamista fegyveresek megtámadnak néhány települést Kelet-Szíriában. Cserébe amnesztiát kapnak és az amerikaiak gondoskodnak a családjaikról akiket az SDF a Hawl menekült táborba szállított.

Az amerikaiakkal kötött egyezség értelmében a terroristáknak el kell foglalniuk Jazal, Shaer, Tweinan és Maghara településeket, melyek közelében gáz és olaj lelőhelyek találhatóak. Tobábbá el kell foglalniuk a Khneifis foszfát lelőhelyet és rá kell kényszeríteniük a szíriai hadsereget arra, hogy elhagyják a Damaszkusz-Deir Ezzor útvonalon lévő ellenőrző pontokat. Az ISIS korábban már elfoglalta a Homsz közelében lévő gáz és olaj lelőhelyeket , azonban az SDF offenzívája elüldözte őket onnan.

A helyi jelentések szerint néhány ISIS csoport már újra aktív az Al-Tanf bázis környékén. Az utóbbi időben már több mint 20 szíriai katonát gyilkoltak meg ezek a csoportok. Az iszlamisták lőszer és fegyver raktárakat hoztak létre és jól kihasználják a térség nehéz domborzati viszonyait, ahol barlangok és völgyek segítik a rejtőzködést.

Az amerikaiak tehét ezeket a terrorista csoportokat használják fel arra, hogy elűzzék a kormányerőket és átvegyék az ellenőrzést Szíria egyes kőolaj és földgáz lelőhelyei felett.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (SMM Syria)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑