Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 09. 26.

Washington tovább finanszírozza a szíriai kurdok fegyveres csoportját

2018. 09. 26.

Az Amerikai Egyesült Államok Szíriában továbbra is fegyvereket, lőszereket és katonai felszereléseket szállít a YPG szervezet által megszállt területekre.

A TRT török hírportál közölte, hogy megbízható forrásokból kapott információk szerint az utóbbi egy hónapban körülbelül 1500 kamion lépett be a szíriai-iraki határon található Szimelka határátkelőn keresztül a YPG/PKK szervezet által megszállt területre.

A források tájékoztatása szerint ezek többsége Deir Ezzorba, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc ürügyén a YPG támogatására ment, egy részét pedig az USA Harab Işk, Çelebi és Ayn İsa-ban található raktáraiba küldték.

Az Anadolu Ajansı hírügynökség kamerái által rögzített katonai szállítmányokon páncélozott járművek, személyszállító járművek, könnyű gyalogsági hadianyagok, nehézfegyverekhez való felszerelések és lőszerek, munkagépek, és nagyszámú előre gyártott óvóhelyhez tartozó anyagok kaptak helyet.

A források szerint ezeknek körülbelül az egynegyedét az USA saját katonáinak használatára, a fennmaradó részét viszont a szövetségesüknek, a YPG szervezetnek szánták.

AZ USA korábban is több ezer kamionnal és teherautóval szállított Irakból fegyvereket, járműveket és hadianyagot a YPG szervezetnek.

Megállapítást nyert, hogy az USA az első katonai szállítmányát 2016 áprilisában továbbította. Jelenleg az USA 15 bázissal és katonai állomáshellyel rendelkezik Szíriában a YPG/PKK szervezet által megszállt területen.

Az USA Kamishliban és Deir Ezzorban jelenleg további 3 támaszpontot épít ki.

Miközben az Amerikai Egyesült Államok az említett pontokon az általa birtokolt különleges egységekkel és felszereléssel támogatást nyújt a YPG-nak az Iszlám Állam elleni műveletekben, ugyanakkor  a török hadsereg és a vele szövetséges iszlamista csoportokkal  szemben is biztosítja a védelmüket.

A YPG szervezet az USA-tól kapott nehézfegyvereket, az aknák ellen védelmet nyújtó harci páncélozott járműveket, hadianyagokat, könnyűfegyvereket, üzemanyagot és a katonai célú, előre gyártott konténereket 13 ponton tárolja Szíria északi részén.

A a kurdok ezekből a raktárakból osztja szét őket a tagjai részére. A szíriai kurdok szervezetével szorosan együttműködő törökországi kurd PKK-t az Európai Unió az Egyesült Államok terrorszervezetként jegyzik. Ennek ellenére Washington további fegyverekkel látja el a Szíria egyharmadát megszállás alatt tartó kurd YPG-t.

TRT nyomán 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑