Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 08. 09.

WikiLeaks: Szaúd-Arábia lehet a legnagyobb adományozója a Clinton-alapítánynak

2016. 08. 09.

A WikiLeaks alapítója újabb elektronikus levelek nyilvánosságra hozatalát ígéri, ezúttal Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltről, közvetlenül az amerikai elnökválasztás előtt.

A szaúdi kapcsolat mellett azt is hangsúlyozta, „sokkal mélyebb kapcsolatok vannak Hillary Clinton és Oroszország között, mint amilyenekről Donald Trumppal kapcsolatban van tudomásunk.”

Julian Assange a Russia Today című, angol nyelvű orosz televíziónak nyilatkozott, de szavait amerikai hírközlők – például a Yahoo, illetve a Fox televízió – is átvették. Assange már régóta ígéri, hogy további dokumentumokat hoz nyilvánosságra a demokratákról, és elsősorban is a demokraták elnökjelöltjéről, Hillary Clintonról, de a Russia Today munkatársának adott legújabb interjújában sejtetni engedte, hogy ezúttal az új dokumentumok a Clinton Alapítványról szólnak majd, s ezen belül is a Clinton-házaspár és Szaúd-Arábia kapcsolatairól.

Szaúd-Arábia valószínűleg a legnagyobb adományozója a Clinton Alapítványnak,  láthattuk is Clinton kezét az exportpolitikában, hiszen amikor ő volt a külügyminiszter, nagyon nagy mértékben előnyben részesítette Szaúd-Arábiát – fogalmazott Assange.

Azt is hangsúlyozta, „sokkal mélyebb kapcsolatok vannak Hillary Clinton és Oroszország között, mint amilyenekről Donald Trumppal kapcsolatban van tudomásunk.” Assange szerint Clinton nem véletlenül Trump orosz kapcsolataira irányította a figyelmet, hiszen neki is megvan a maga számos kapcsolata.

A Politico című lap a WikiLeaks kiszivárogtatásaival kapcsolatban úgy vélte, ezek megfordíthatják a választás kimenetelét Donald Trump javára. “Ismeretlen vizek felé haladunk, s így kicsúszhat az ellenőrzés a kezünk közül” – idézte a Politico Jim Manley, a demokraták egyik munkatársa szavait.

 A szaúdi védelmi miniszter szerint Rijád Hillary Clinton kampányának a 20 százalékát finanszírozta, írja egy jelentés.

Mohammed bin Salman ezzel kapcsolatos kijelentését Jordánia hivatalos hírügynöksége, a Petra News Agency jelentette meg, majd nem sokkal később törölte. A honlap azt állította kedden, hogy feltörték az oldalukat, és így került ki ez a kitalált hír.

A jelentés arab verzióját azonban közzétette a washingtoni székhelyű Perzsa-öböl térségi ügyekkel foglalkozó intézet, az Institute for Persian Gulf Affairs.

“Szaúd-Arábia mindig is támogatta mind a republikánus és a demokrata pártot Amerikában”, mondta Mohammed, aki egyben a szaúdi trónörökös is, és széles körben úgy tartják számon, mint aki a háttérben a tényleges hatalom gyakorlója.

Megjegyezte, hogy a nagylelkű hozzájárulást a volt külügyminiszter elnökségért folytatott harcához nyújtották, aki nemrégiben elérte a demokrata elnökjelöltséghez szükséges 2383 támogató delegáltat.

Egy új tanulmány szerint Szaúd-Arábiában és Egyiptomban az emberek jelentős része támogatja Hillary Clintont, míg Donald Trumpot elenyészően. Barack Obama munkássága az emberek szemében valahol a kettő közt helyezkedik el, Egyiptomban 16,7 százaléknyian, Szaúd-Arábiában 20,1 százaléknyian elégedettek vele.

Az IDC Herzliya politikai és stratégiai intézete készítette az ezt vizsgáló felmérést 935 egyiptomi és szaúdi állampolgár megkérdezésével hat hét során számos más témát is érintve.

Hillary Clinton demokrata jelöltnek, akit hivatalosan is támogat Obama, Egyiptomban 35,7, Szaúd-Arábiában 30,2 százaléknyian örülnének, ha ő lenne az elnök. Trump esetében ez az arány Egyiptomban 3,8 százalék, Szaúd-Arábiában 6 százalék.

Az amerikai törvények tiltják a külföldi országok kampányfinanszírozását. Becslések szerint a szaúdi adomány mértéke 42,35 millió dollár.

Trump megkérdőjelezte a Szaúd-Arábiával való amerikai kapcsolat védelmi jellegét. Azt állította, hogy az Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia a szaúdiakkal való viszonyát, mert Washington egyre inkább csökkentené a tengerentúli olajtól való függését.

Nem a mostani az első eset, hogy Rijád a Clinton családra szórja a pénzét. Ismertté vált, hogy 2008-ban a királyság 10 és 25 millió dollár között adományozott a Clinton Alapítványnak.

A szaúdi király június közepén repült Washingtonba, hogy Egyesült Államokkal való kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljanak, amelyek Obama elnöksége alatt némileg kihűltek.

Amerikát folyamatosan kritizálják a Rijáddal való békülékeny kapcsolatai miatt, annak ellenére, hogy az széles körben támogatja a terrorizmust világszerte.

Orientalista.hu – Persianews

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑