Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2019. 11. 10.

Zarif: Irán nyitva tartja a kapuit az atomalkuval kapcsolatos tárgyalások előtt

2019. 11. 10.

Irán külügyminisztere, Mohammed Javad Zarif a Gazdasági Együttműködési Szervezet (ECO) ülésén szólal az fel Törökországban, ahol elmondta, hogy ország a nyitva tartja kapuit az atomalkuval kapcsolatos tárgyalások előtt, de jelenleg belekezdett az urándúsítás negyedik fázisába, mivel a korábbi atomalku felmondásával megsértették Irán jogait.

Zarif jelenleg Törökországban tartózkodik ahol a Gazdasági Együttműködési Szervezet (ECO) külügyminisztereinek 24. ülésén vesz részt. Elmondása szerint Hassan Rouhani iráni elnök azért szánta el magát az atomprogram folytatására, mivel az Egyesült Államok és az EU felmondták a korábban kötött nukleáris együttműködési tervet. Azonban elmondta, hogy hazája kész az újabb tárgyalásokra.

,,mi az első naptól kezdve tárgyalásokat kezdeményeztünk, és soha nem mondtunk nemet a tárgyalásokra.,,

Irán a héten kezdte újra az atom programját és elkezdte az urándúsítás negyedik fázisát, melyet még 2015-ben, az Egyesült Államok által azóta felmondott atomalku aláírása miatt hagytak abba.Donald Trump amerikai elnök azonban egyoldalúan kilépett a megállapodásból és szankciókat kezdeményezett Iránnal szemben.

Zarif ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat majd az ECO külügyminisztereivel a gazdasági szervezet Miniszteri Tanácsának szombaton kezdődő ülésén.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑