Cadmus fordítás Cadmus
Amerika

2020. 11. 06.

Zaríf Venezuelában: az Egyesült Államok többé nem uralja a világot

2020. 11. 06.

Irán szerint az Egyesült Államok többé nem tudja ellenőrizni, mi zajlik a világban vagy megmutatni más államoknak, miként kell megvédeni az állampolgári jogokat – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Venezuelában tett látogatásán.

Két nappal az amerikai választásokat követően tartott beszédében Zaríf hangoztattta, hogy “a nyugati hegemónia korszaka véget ért”. Egyúttal méltatta Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki – mint mondta – ellent tudott állni a megbuktatást célzó, Washington vezette összehangolt kampánynak.

“Ma az gyesült Államok és szövetségesei nem tudják ellenőrizni a világ eseményeit. Elveszítették ellenőrzésüket”

– hangoztatta az iráni diplomácia vezetője egy caracasi rendezvényen, amelyen venezuelai hivatali partnerével, Jorge Arreazával vett részt.

Arreaza úgy fogalmazott, hogy Irán és Venezuela viszonya “csúcsponton” van. Hozzátette, hogy Maduro kormánya idővel iráni fegyvereket is vásárolhat, amennyiben ezt szükségesnek véli.

A büntetőintézkedések hatására nagyrészt elszigetelődött venezuelai vezetés igyekezett kiépítenie kapcsolatait a hasonló cipőben járó Iránnal.

Az olajban gazdag dél-amerikai országban ugyanis a rossz gazdálkodás, a beruházások hiánya és az amerikai szankciók következtében esett az olajtermelés, és az ország kénytelen Iránból importálni nyersanyagot, amit Washingtonban nem néznek jó szemmel, ugyanis Iránt is amerikai szankciók sújtják, amelyek az olajkivitelre is vonatkoznak.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzd, és a Nicolás Maduro vezette államapparátus minden eszközt bevetett, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, amelyet azzal vádol, hogy az Egyesült Államokkal összejátszva próbálja tönkretenni az országot és megbuktatni őt.

Az iráni külügyminiszter Bolíviába utazik tovább, hogy részt vehessen Luis Arce megválasztott elnök vasárnapi beiktatásán, majd ezt követően Kubába is ellátogat – közölte szerdán a Telesur venezuelai hírtelevízió.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑