Cadmus fordítás Cadmus

Zavargások Jeruzsálemben, rengeteg a palesztin sebesült

2017. 07. 19.

Az izraeli hatóságok által felállított detektoros kapuk miatt tiltakoztak.

Több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálemben azokban a zavargásokban, amelyek a Mecsetek terére vezető utaknál az izraeli biztonsági hatóságok által felállított detektoros kapok miatt törtek ki – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Hétfő délutántól estig több száz fős tiltakozó tömeg gyűlt össze a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapujánál, s a tiltakozókat a rendőrség tömegoszlató fegyverekkel próbálta meg eltávolítani.

A tömeg kövekkel dobálta a biztonságiakat, és az összecsapások során több tucat palesztin könnyebben megsebesült, a sérüléseit még a helyszínen ellátták. “Ez megalázó, mindhalálig harcolunk ellene” – mondta egyikük a lapnak a hét végén újonnan felállított fémdetektoros kapukra utalva.

“Nem megyünk be mindaddig az al-Aksza mecsetbe, amíg a rendőrség megalázza az imádkozókat. Továbbra is idejövünk minden nap, és a kapuknál imádkozunk. A végtelenségig folytatjuk a harcunkat. Jogunk van bemenni ellenőrzés nélkül” – mondta egy kelet-jeruzsálemi lakos a ynetnek.

A rendőrség jelentése szerint a muszlim tiltakozók elzártak egy jeruzsálemi utat, és az ő oszlatásuk közben is többen megsebesültek.

A Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság keddi száma szerint az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek a vallási felügyeletét ellátó tanács, a Vaqf hétfőn válságértekezletet tartott, amely után kihirdették, hogy aki átmegy a kapukon a mecsetek felé tartva, annak semmit sem ér az imája.

Az izraeli hatóságok a két izraeli rendőr életét kioltó pénteki terrortámadás után lezárták a Mecsetek terét, ahol az épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt találtak a katonai rádió beszámolója szerint. Ezt követően vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muszlim vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.

Szerdán lesz a “harag napja”

A “harag napját” hirdette meg szerdára Mahmúd Abbász palesztin elnök Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalma tiltakozásul a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető kapuknál felállított detektoros beléptetés és az emiatt kitört zavargások sebesültjei miatt – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli honlap kedden.

Mahmúd Abbász felhívásához csatlakozott a Fatahnál radikálisabb irányzatot képviselő Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom is, melyek Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tüntetésekre szólították szerdára híveiket.

A Fatah vezetői “terrorista eljárásnak”, valamint Izrael kelet-jeruzsálemiek elleni heves és szervezett támadásának nevezték az új beléptetőkapukat és biztonsági intézkedéseket.

A Fatah arra is buzdította a palesztinokat, hogy menjenek tömegesen tiltakozni az izraeli útellenőrző pontokhoz, és a pénteki ünnepi imát is köztereken tartsák meg az al-Aksza mecset helyett.

Mohamed Ahmed Huszein jeruzsálemi főmufti is élesen bírálta a detektoros kapukat, és a belépés megtagadására szólította fel a muzulmán hívőket, mert az új eszközök szerinte megváltoztatják az eddigi helyzetet, a status quót.

A status quo értelmében az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet.

A változtatások miatt kitört hétfő éjjeli zavargásokban a Nemzetközi Vörös Félhold Társaság (IFRC) jelentése szerint a tömegoszlató fegyverek bevetése nyomán tizenöt demonstrálót, köztük a Palesztin Nemzeti Kezdeményezés párt elnökét, Musztafa Bargutit gumilövedékek sebesítették meg.

A feszültség növekedésére utal, hogy kedden a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területen, egy Hebron melletti kereszteződésben egy palesztin autójával izraeli katonák közé hajtott, s két katonát könnyebben megsebesített. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint a merénylőt a biztonságiak a helyszínen lelőtték.

A kényes egyensúly fenntartását a status quo, a korábbi állapot megőrzésével igyekeznek biztosítani. Minden változtatás súlyos politikai feszültséget okozhat nem csak a palesztinok körében, hanem az egész iszlám világban.

Orientalista.hu – MH, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑