Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2020. 03. 11.

Izrael: Algéria az egyetlen arab ország, mely titokban se tart fent velünk kapcsolatot

2020. 03. 11.

Az izraeli 2-es csatorna egyik műsorában kijelentették, hogy számos arab ország nyit diplomáciailag Izrael felé, legalábbis ,,az asztal alatt,, vagyis nem hivatalos szinten. A műsor szerint ezek az új diplomáciai kezdeményezések viszont átrajzolják Izrael térképét a nemzetközi kapcsolatok szintjén.

A csatorna műsorvezetője szerint 16 olyan ország van, mely nem törekszik diplomáciai kapcsolatokra Izraellel és ezen országok élén Algéria áll, mely nem hajlandó elismerni olyat, hogy ,,Izrael állam,,. De ezen a listán szerepel Afganisztán, Pakisztán, Malajzia, Irak, Szaúd Arábia, Jemen, Szomália, Szudán és Líbia is.

De rajtuk kívül van még három ország, mely nem létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Ezek pedig: a Himalájában lévő Bhután Királyság, Bangladesh és Észak-Korea.

Azonban a műsor szerint vannak olyan országok, melyek ugyan hivatalosan nem ismerik el Izraelt, ám nem hivatalosan tartanak fent vele kapcsolatot. Az 1979-es iráni iszlám forradalom előtt például Irán volt Izrael legjobb barátja a térségben, azonban az iráni nép függetlenné válása után ez a helyzet változott.Sőt az amerikai-izraeli báb iráni sah az 50-es években az elsőkként ismerte el a zsidó államot.

Izrael azonban jelenleg tart fent titkos kapcsolatokat néhány arab állammal. Elsősorban olyan országokkal mint Katar, Omán, az Emirátusok, Tunézia és Marokkó.

A múlt században Izrael még tartott fent kapcsolatokat olyan államokkal mint Niger, Mali, a Comore szigetek, ám ezek a kapcsolatok megszakadtak, de olyan államok is megszakították velük a kapcsolatot, mint a dél-amerikai Venezuela. A venezuelai vezetés a Gáza ellen zajló izraeli terror bombázások után szüntette meg a kapcsolatokat a cionista állammal. De a latin amerikai országok közül Bolívia is megszüntette a kapcsolatokat Izraellel.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Capital News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑