Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 10. 01.

Zsidó kipához hasonló mecsetet építettek Iránban

2018. 10. 01.

Egy avantgárd mecset Közép-Teheránban, amelyet a következő hónaokban nyitnak meg a nagyközönség számára, a mecset azonban nem a hagyományos kerek kupolákkal és magas minaretekkel büszkélkedhet; hanem monoton, szürke kőből és betonból kialakított külsejével.

 Egy nem kormányzati iraki hírportálon, a Mashreghen megjelent vezércikk „árulással” vádolta a hatóságokat, mivel azok jóváhagyták az avantgárd Vali-e-Asr mecset építését Teheránban.

 A cikk azt állította, hogy a mecset görbülete egy zsidó jármülkéhez hasonlít, továbbá, hogy az épület “teljesen semleges” designja állítólag ateista megközelítésről tanúskodik. A jármülke, vagy más néven a kipa jellegzetesen zsidó ruhadarab, nem más, mint a vallásos zsidó férfiak által viselt sapka.

 A mecset egyik építésze, Reza Daneshmir válaszként kifejtette, hogy tudatosan döntöttek úgy, hogy modern kő és betonszerkezetet választanak a hagyományos kupolák és minaretek helyett.

 Elmondása szerint Teherán városi tisztviselőinek első reakciója az volt, hogy az épület formája egyáltalán nem hasonlít egy hagyományos mecsetére, és véleményük szerint „nem is lett volna szabad felépíteni.”

 „ Elmagyaráztam nekik, hogy kikből is fog állni a mecset valódi közönsége, és végül sikerült meggyőzni őket. Azt akartuk, hogy ez egy avantgárd projekt legyen, nem pedig konzervatív és múltba tekintő”- mondta Daneshmir, látványosan jelezve, hogy az iráni fiatalokra gondol, akik ma a Vali-e-Asr mecset állandó látogatói.

 A teheráni egyetem közelében, egy közkedvelt bevásárló negyedben található a mintegy    25.000 négyzetméter alapterületű Vali-e-Asr mecset, mely rendelkezik saját könyvtárral, olvasótermekkel, tantermekkel és egy színházteremmel is.

A dzsámi 10 éves építéséhez összesen 16 millió dollárt különítettek el, amely, a tervek szerint az elkövetkező hónapokban nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt.

Orientalista.hu – Vivkamar, Sputniknews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑