Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2015. 05. 24.

Az Iszlám Állam vállalta a szaúdi mecset elleni támadást (képgaléria)

2015. 05. 24.

Szaúd-Arábia keleti részén többségében síiták lakta Al-Kudaih városban a  pénteki ima idején vahabita terroristák robbantásos merényletet követtek el egy mecsetben.

A szalafista terrorszervezet szerint a halottak száma meghaladja a 200 főt, ezzel szemben a szaúdi egészségügyi minisztérium szerint az áldozatok száma 20 körüli és több mint 100 ember sebesült meg a merényletben.

A 2011-ben kezdődött „arab tavasz” a szaúdi síitákat is tüntetésekre ösztönözte. A királyság Keleti tartományban élő kisebbség a teljes lakosság 15%-át teszi ki. A síita arabok teljes elnyomásban élnek a vahabita királyságban ezért is vonultak 2012 őszétől az utcákra, hogy nagyobb vallás és szabadság jogot követeljenek. A tüntetéseket vérbefolytotta a szaúdi hadsereg anélkül hogy bármelyik nyugati állam felszüllat volna a tüntetők jogai mellett.

A tüntetések során több száz ember halt meg és ezrek kerültek börtönbe köztük Nimr Baker Al-Nimr sejk is ,akit halálra is ítéltek mert a demokrácia és az emberi jogok melletti tüntetésre szólított fel az embereket. Tavaly  novemberben szintén egy pénteki ima alatt robbantásos merényletben nyolc ember halt meg.

.

A  térségben érezhető az egyre erősödő feszültség. A szaúdi bombázások a  jemeni síita húszik ellen csak még jobban feltüzelte a szaúdi síita közösséget. A Ktaif keleti tartományban tüntetések kezdődtek amiben elítélik a pénteki merényletet. A tüntetők a terror nem rettent el minket- mondatot skandálták.

Abd Al-Karim Al-Habil szaúdi vallástudós beszédében a királyi családot tett felelősé a merényletért. Al-Habil sejk szerint a szaúdi családnak szoros kapcsolatai vannak az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőivel, és rajtuk keresztül próbálnak vallási feszültséget gerjeszteni a szunnita és síita szaúdiak között.

Az Al-Kudaih és a környező települések lakossága a merénylet után Nemzetvédelmi Milíciát szerveztek, hogy megvédjék a településüket a terroristák beszivárgásától.  Tarut faluban még aznap elkaptak három gyanús személyt akik merényletet akartak elkövetni. A gyanúsítottakat átadták a hatóságoknak.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑