Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 04. 19.

Az Orosz Haditengerészet fogja kísérni a Szíriába tartó iráni olajszállítmányokat

2021. 04. 19.

Oroszország, Irán és Szíria közös hadműveleti központot hoztak létre, ami a Földközi-tengeren szíriai kikötőkbe küldött olaj és gabonaszállítmányok rendszerességét és biztonságát fogja garantálni, közölte a Szputnyik médiatársaság április 17-én.

A hírügynökség szerint mostanáig intenzív tárgyalások folytak orosz, iráni és szíriai tisztségviselők között azzal a céllal, hogy megtörjék az USA és az Európai Unió Szíria elleni gazdasági blokádját.

“A műveleti központ feladata, hogy többoldalú koordinációt biztosíton az elsődlegesen a szíriai kikötőkbe érkező olajszállítmányok biztonságának szavatolása érdekében.” – idézett a Szputnyik hírügynökség a témában jártas forrásokat.

Szíria példanélküli gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az USA és az Európai Unió által elrendelt büntetőintézkedések miatt.

Az ország természeti erőforrásait az Egyesült Államok szolgálatában álló militáns csoportok tulajdonítják el az északkeleti régiókban. A továbbiakban a szíriai kikötőkbe tartó országok és vállalatok hajói szankcióknak vannak kitéve, valamint néhány alkalommal közvetlen fegyveres támadások érik őket.

A közös hadműveleti központ koordinálásával az év végéig az Orosz Haditengerészet hajói fogják védeni a Szíria felé haladó iráni tartályhajókat.

Az iráni tartályhajók a Földközi-tengeren fognak gyülekezni és egy oszlopban haladnak tovább az Orosz Haditengerészet kíséretében. Mostanáig ezt az eljárást már sikerrel próbálták ki, miközben orosz hadihajók négy iráni olajszállítót kísértek el Szíriába.

A Szputnyik médiatársaság forrásai szerint más, élelmiszerrel és gyógyszeripari alapanyagokkal megrakott szállítóhajók fognak hamarosan megérkezni a szíriai kikötőkbe. Júniusban Oroszország szintén számos gabonaszállítmányt fog Szíriába küldeni.

“A mostani háromoldalú koordináció, amelyet tudatos stratégiaként is értelmezhetünk, lehetővé teszi a szíriai gazdaság szükségleteinek biztosítását alapvető szükségleti cikkekből és fontos alapanyagokból.” – közölte a forrás.

A műveleti központ létesítése megmutatja Oroszország és Irán őszinte elkötelezettségét Szíria és a szíriai nép iránt, miközben az USA és az Európai Unió folyamatosan politikai feltételeket támaszt az ország elleni büntetőintézkedések feloldásáért.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: South Front katonapolitikai honlap, Kép: a Szeveromorszk (Projekt 1155) orosz romboló és egy KA-27 helikopter az Adeni öbölben.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑