Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 03. 21.

Tömegével menekülnek a nyugati zsoldosok Ukrajnából

2022. 03. 21.

Miután március 13-án orosz rakétacsapást mért a nyugat-ukrajnai Javorivban lévő katonai létesítményre, amely állítólag több tucat nyugati katona életét vesztette, az önkéntesek állítólag elkezdtek menekülni az országból. Ugyanis a vártnál sokkal intenzívebb harcokkal szembesültek…

Az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedés február 24-i kirobbanása után széles körben elterjedt híradások szerint nyugati országok állampolgárai ezrével jelentkeznek a háborúba, nagy részük harci tapasztalattal. Míg motivációjuk túlnyomórészt ideológiainak tűnt, az orosz média zsoldosként elutasította őket.

Jesper Soder svéd önkéntes így jellemezte az orosz rakétacsapást: „Tiszta pokol – tűz, kiabálás, pánik. És még sok bomba és rakéta!” – mondta.

Gyorsan kivezette a nyugati harcosokat, köztük skandinávokat, briteket és amerikaiakat Ukrajnából, át a lengyel határon.

„Pontosan tudták, mit kell támadni. Pontosan tudták, hol van a fegyverraktárunk. Pontosan tudták, hol van az adminisztrációs épület. Minden rakétájukkal telitalálat volt.”

Soder tehát azt mondja, hogy ilyen szervezettséggel még nem találkoztak azok sem, akik pedig harcedzett katonák. Igen, talán kihagyták a nyugati önkéntesek a számításból az a nem egészen elhanyagolható tényt, hogy ezúttal nem szedett-vetett gerillákkal néznek szembe, hanem egy – jól, vagy sem, ez vitatott – reguláris hadsereggel, ami ráadásul a múlt oán pontosan tisztában van azzal, hogy Ukrajnában pontosan hol és mi található! Nem is beszélve fegyvereik minőségéről…

Az amerikai hadsereg egyik veteránja, aki túlélte a Javoriv elleni orosz rakétacsapást, majd elhagyta az országot, így nyilatkozott: „Én túléltem, mert a rakéták nem a sátrak, hanem a kemény szerkezetekbe ütköztek, ahol voltam.”

Majd hozzátette, hogy a nyugati önkéntesek több mint kétharmada a távozás mellett döntött. Azonnal. A nyugati önkéntesek képzettségével kapcsolatban kijelentette, hogy;

„Néhányuk hivatásos katona volt, és még mindig igen harcképes. Mások részegek (??? – a szerk.), épphogy rendelkeznek katonai tapasztalattal, és olyan is akad/akadt, akiknek egyáltalán nem kellett volna Ukrajnába menniük.”

Más túlélők azt tanácsolták a potenciális jövőbeli önkénteseknek: „Menjetek, és csatlakozzatok a légióhoz, de legyetek tudatában annak, hogy Kijevben szörnyű lesz, és legyetek tudatában annak, hogy ha jönnek az oroszok ha harci repülőgépek, akkor szinte semmi esélyetek.”

A veterán az ukrán haderők helyzetével kapcsolatban kijelentette: „Kiképzetlen srácokat küldenek a frontra kevés lőszerrel és sz…r AK-kal, és megölik őket… A most ott lévő srácok (ti.: az önkéntesek – a szerk.) mind Kijevbe fognak menni, és sokan meg fog halni, a légió nincs jól felfegyverezve, és van néhány őrült ukrán vezetője.”

Az önkéntesek helyzetét súlyosbítja, hogy az orosz védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában a „nyugati zsoldosokat” nem fogják hadifogolyként kezelni, és határozottan azt tanácsolta, hogy ne csatlakozzanak a konfliktushoz.

itthonrolhaza.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑