Cadmus fordítás Cadmus

Európai Polgár díjat kap Kozma Imre atya és Major Balázs régész

2016. 06. 03.

Major Balázs és Kozma Imre egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj 50 díjazottjának 2016-ban.

 Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is

Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, melynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

A díjazottakat június 1-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑