Geopolitika

2015. 08. 07.

Diplomáciai fordulat: Közösen harcolnának Assaddal az öböl menti arab monarchiákA szíriai külügyminiszter ma reggel Ománi Szultánságba látogatott ahol kollégájával az ománi külügyminiszterrel találkozott. Az ománi külügyminiszter az arab monarchiák békülő üzenetét közvetítette szír kollégájának.

Walid Al-Muallem szíriai külügyminiszter több mint négy éve nem járt öböl menti arab országokban, miután hazájában kirobbantott konfliktus aktív szereplői az arab monarchiák vezetői megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Damaszkusszal.

Omán a külső szaúdi amerikai katari és izraeli nyomás ellenére fenntartotta kapcsolatát Damaszkusszal és a jelek azt mutatják, hogy fontos közvetítő szerepet játszhat Szíria és az öböl menti monarchiák között.

Muallem látogatását megelőzte egy teheráni és moszkvai út  ahol a terrorszervezetek elleni közös fellépésről egyeztettek a felek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy átfogó török és szaúdi feleket is bevonó  közös terrorizmus elleni tervet dolgozott ki. Törökországban és Szaúd-Arábiában is több terrortámadás történt az elmúlt hetekben, amellett, hogy Ankara és Rijad az “arab tavasz” egyik fő támogatója és a Közel-keleten tevékenykedő terrorszervezetek fő szponzora.

Az elmúlt egy héten John Kerry és Szergej Lavrov külügyminiszterek kétszer is egyeztettek a Közel-keleti konfliktusok megoldásáról. A dohai és a kuala lumpuri orosz-amerikai egyeztetések arra utalnak, hogy Washington képtelen egyedül megoldani az általa gerjesztett konfliktusokat és kénytelen Moszkvához fordulni.

A szíriai-ománi egyeztetések után meg nem erősített források szerint a szaúdi külügyminiszter négy év után újra asztalhoz ülni a szíriai kollégájával. A szaúdi finanszírozású terrorszervezetek főként az Iszlám Állam iszlamista szervezet már  vahabita királyság területén is terrortámadásokat hajt végre.

A szaúdi külügyminiszter üzente azt jelenti,hogy Rijad hajlandó elismeri vereségét Damaszkusszal szemben és a lehető legkevesebb veszteséggel szeretne kiszállni a konfliktusból.

Az ománi külügyminiszter közvetítette szír kollégájának a szaúdi és katari üzenetet, miszerint  bizonyos feltételek mellett hajlandóak lennének elzárni a csapokat a terrorszervezetektől, akár csatlakoznának a terrorizmus elleni harchoz is ha Szíria garantálja, hogy megakadályozza a terroristák átszivárgását az öböl menti arab országokba.

Orientalista.hu – Cadmus

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com