Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2017. 12. 30.

2017 – a győzelem éve volt.

2017. 12. 30.

Míg 2016 a fordulat éve volt, addig 2017 a totális győzelemé. 17′-ben orosz támogatással a Szíriai hadsereg és amerikai támogatással a kurdok egységesen kéz a kézben elérték azt, hogy a magát Iszlám Államnak elnevező terrorszervezet már csak egy rossz emlék.

Bár még valós fenyegetés a terrorkalifátus is, de már nem olyan veszélyes, mint régen volt. A szervezet elvesztette az összes stratégiailag fontos települést,már csak pár lakatlan, sivatagos terület van névlegesen a kezükön, és meg is fogyatkoztak rendesen, már csak ezer katonájuk van a térségben.

A szíriai kormányerőknek sikerült visszaszerezni a középső területeket, falvakat, megmenteni az évekig “Iszlám Állam” tengerében hősiesen kitartó Deir Ez-Zourt, és stabilizálni a világörökséghez tartozó Palmyra vidékét.

Az ország legnagyobb részén helyre állt a rend és a biztonság, áram napi 18 óra helyett már csak napi 4 órát nincsen, stabilizálódott a szíriai font (líra) árfolyama, emberek százezrei térhettek haza, az alábbi képen pedig azt is lehetett látni, miként ünnepelte Karácsonykor egész Aleppó lakossága a hadsereg általi felszabadításuknak első évfordulóját.

Kép forrása: This is Christian Hungary Facebook-oldal

Már nem egy, hanem 5 kilométerenként vannak ellenőrző pontok a keleti parton, és Damaszkusz 1-2 kerületétől eltekintve, ahol folynak még a harcok, szintén kivirágzott.

A napokban megindultak az utolsó offenzívák Idlib tartomány és a déli-nyugati területekkel szemben, ahol a Hajat Tahrir al-Sham al-Kaidás terrorszervezet által ellenőrzött területek vannak. Ezt a csoportot a nyugati média egyszerűen csak „lázadó ernyőszervezetnek” szokta titulálni, pedig ezek éppen olyan rosszak, mint az Iszlám Állam volt.

Ez az a terrorszervezet, amely egyébként Izrael támogatását is élvezi – nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb általuk  birtokolt földdarab pont az izraeli határ mentén fekszik. A napokban ráadásul Benjamin Netanyahu ki is jelentette, hogy nem fogják eltűrni, hogy a Szíriai Arab hadsereg és a Hezbollah katonái elérjék a szír-izraeli határt.

Hogy milyen alapon hiszik azt, hogy bármilyen jogon követelhetik, hogy Damaszkusz hagyja a saját állampolgárait terrorista rémuralom alatt, az jó kérdés – de egészen biztos, hogy ebben nem az lesz, amit ők akarnak, s a legutolsó terroristák által megszállt terület is felszabadul hamarosan.

A bal képen a 2016. decemberi állás, a jobbon pedig a 2017. decemberi. Piros színnel a szíriai kormány és a Szíriai Arab Hadsereg, sárgával a kurdok, zölddel a szíriai-kormány ellenes fegyveres csoportokból álló szervezetek, szürkével pedig az Isis ellenőrzése alatt álló területek.

2018 valószínűleg és remélhetőleg egy 7 éves háború és holokauszt lezárásának az éve lesz, és megkezdődhet egy egykor csodás ország újjáépítése, hogy néhány év múlva sok szerzett tapasztalattal és újult erővel régi fényében tündököljön.

Orientalista.hu – Syriana/Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑