Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2020. 01. 19.

260 millió keresztényt üldöznek jelenleg a világon

2020. 01. 19.

Minden nyolcadik üldözött ember a világon keresztény. Kritikus a helyzet Észak-Koreában és a Száhel-övezetben. A Közel-Keleten vészesen fogyatkozik a keresztények száma. – írta a Vaticanews.

A világ 73 országában összesen 260 millió keresztényt üldöznek hitükért – derül ki a Nyitott Ajtók (Open Doors) civil szervezet 2020-as jelentéséből, amelyet január 15-én mutattak be az olasz képviselőházban. A vizsgált adatok 2018. november elsejétől 2019. október 31-ig terjednek, kimutatva, hogy az egy évvel korábbihoz képest az igen erősen, szélsőségesen diszkriminált keresztények száma 15 millióval nőtt. Csökkent az ellenük elkövetett gyilkosságok aránya (4305-ről 2983-ra). Továbbra is Nigéria a legveszélyesebb hely a krisztushívők számára, a Fulani törzs támadásai és Boko Haram iszlamistái miatt. Második helyen áll a Közép-Afrikai Köztársaság, majd Srí Lanka, ahol 2019 húsvétján 200 embert öltek meg.

A diszkrimináció a magánéletben és a közéletben is megjelenik

Kevesebb a halott és a gyilkosság, de ez olyan adat, ami évről évre változó, tehát nagyon ingadozik – magyarázta Cristian Nani, a szervezet igazgatója. Állandó azonban az a nyomás, ami a keresztény közösségeket és az egyházat éri a magánéletben és a közéletben egyaránt. Különböző szempontok szerint vizsgálják a keresztények helyzetét: diszkrimináció, erőszak, kirekesztés a munkából, az egészségügyi és orvosi ellátásból, a keresztények létezését tiltó, vagy vallásuk elhagyására kényszerítő törvények. Mindez együtt növekvő nyomásként jelentkezik nagyon sok államban. Legalább 73 országban tapasztalják meg erőteljesen az üldözést a keresztények.

Észak-Korea és Afganisztán a legveszélyesebb országok

A világ 11 országában szélsőségesen üldözik a keresztényeket. Már 18 éve élen jár ebben Észak-Korea, ahol a Nyitott Ajtók szervezet szerint 50 és 70 ezer között mozog a hitük miatt munkatáborba kényszerített keresztények száma. Ezután következnek a háborúban álló országok, valamint azok, ahol az iszlám fundamentalizmus erős jelenléte érvényesül, például Afganisztán, Szomália és Líbia. Ide sorolható még Pakisztán, ahol Asia Bibi kiszabadulása évében továbbra is érvényben maradt az istenkáromlás elleni törvény.

Romlik a helyzet a Száhel-övezetben

Most először kerül föl a keresztényüldöző országok listájára az első ötven közé Burkina Faso és Kamerun, ami a Száhel-övezet nehéz helyzetéről tanúskodik, ott ugyanis legalább 27 dzsihadista csoport működik. Burkina Faso északi részén több, mint 200 templomot bezártak. Ezeknek a mozgalmaknak az egyik fő célkitűzése a keresztény jelenlét megszüntetése – fejtette ki Cristian Nani. Megjelennek a falvakban és három napot adnak a keresztény családoknak, hogy eltűnjenek. Ha ez nem történik meg, akkor három nap elteltével megölik őket.

Félő, hogy Irakban és Szíriában nem maradnak keresztények

Évek óta erőteljesen üldözik a keresztényeket a Közel-Keleten is. Irakban a háborút megelőzően, 2003-ban másfél millió keresztény élt. Ma 200 ezer körül van a létszámuk, és az Iszlám Állam által elüldözött Ninivei-síkság keresztényeinek visszatérése is nehézkes a hiányzó biztonsági feltételek miatt. Szíriában, ahol a háború immár 9 éve húzódik, a keresztények létszáma 2 millióról 744 ezerre apadt.

Keresztény nők elleni visszaélések

Összességében világszerte majdnem tízezer templomot zártak be vagy támadtak meg. Meghaladja a nyolcezret a nőkkel szembeni, vallási alapú visszaélések száma. Ez csak a jéghegy csúcsa – mutatott rá a civil szervezet vezetője -, ugyanis még nem tudjuk kellőképpen feltérképezni ezeket a jelenségeket, mint amilyenek például a kényszerházasságok. Becslések szerint minden nap legalább 23 keresztény nő szenved el szexuális erőszakot vallása miatt. Latin-Amerikában is vannak országok, ahol a papok és a hívek az életükkel játszanak, ha megpróbálnak szembeszállni a szervezett bűnözéssel, gondoljunk Kolumbiára és Mexikóra.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑