Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2017. 06. 28.

33%-al növekedett a Törökországba irányuló magyar export

2017. 06. 28.

„Büszkén mondhatom, hogy a Törökországba irányuló magyar export az elmúlt 5 évben 33%-kal növekedett”Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet Törökország és Magyarország jelenlegi kapcsolatáról nyilatkozott a török sajtónak, Orbán Viktor miniszterelnök napokon belül esedékes törökországi látogatása kapcsán.

Hogyan értékeli a török és a magyar kormány a magas szintű stratégiai együttműködést? Hogyan befolyásolja mindez a két ország közötti kapcsolatot?

Kiss Gábor: Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány hét minisztere június 29-30. között tesz hivatalos látogatást Törökországban, ahol kétoldalú megbeszélést folytatnak török partnereikkel és plenáris ülést is tartanak. A tárgyalások fő témája a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítése, az energia ügyek, a kulturális együttműködés, Törökország EU csatlakozása, valamint regionális ügyek lesznek. Reményeink szerint több együttműködési megállapodást is sikerül majd aláírni. Ezzel egyidőben a DEIK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu; Külgazdasági Bizottság) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közös szervezésében 100 magyar és török vállalat képviselői is találkoznak egymással.

Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozási folyamatát. Milyen szerepet játszik Magyarország az Európai Unión belül, amivel elősegítheti Törökország csatlakozását?

K.G: Hisszük, hogy Törökország és Európa jövője elválaszthatatlan, ezért ebben a kérdésben a stratégiai megközelítés nem csak szükséges, de időszerű is. Mindent megteszünk azért, hogy támogassuk Törökországot európai integrációjában.

Milyen a gazdasági, kereskedelmi kapcsolat a két ország között? Vannak jövőbeli tervek új gazdasági, kereskedelmi szerződések kötésére?

K.G.: A kétoldalú gazdasági kapcsolatok biztatóak, az országaink közötti kereskedelem volumene növekedett. A két fél közötti kereskedelem 2016-ban meghaladta a 2,7 milliárd dollárt, és a jövőben 5 milliárd dollárt szeretnénk elérni. Büszkén mondhatom, hogy a Törökországba irányuló magyar export az elmúlt 5 évben 33%-kal növekedett, ezen belül az élőállat kivitel tavaly 86%-os emelkedést ért el. Az élőállaton kívül elektronikai berendezéseket, gépjárműveket és műszaki cikkeket exportáltunk Törökországba.

A Török-Magyar Kereskedőházat 2013-ban nyitottuk Isztambulban, a következő évben pedig több mint 40 kétoldalú megállapodást írtunk alá a Török Kereskedelmi- és Iparkamarával az üzleti vízumok kiadásának és a török üzletemberek magyarországi utazásainak megkönnyítéséről.

A Magyar-Török Vegyes Gazdasági Bizottság (GVB) idén márciusban tartotta találkozóját Ankarában, ahol Faruk Özlü török tudományos, ipari és technológiai miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 9 pontos tervet írt alá a két ország kereskedelmi együttműködéséről. Abban bízunk, hogy a Magas Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács most esedékes ülésén még szorosabbra fűzhető ez az együttműködés. Az akcióterv sikeres megvalósításának köszönhetően a mostani ülés margóján magyar és a török vállalatok már alá is írnak együttműködési megállapodásokat.

Mit gondol, a Magyarországról Törökországba és a Törökországból Magyarországra látogató turisták száma növekedni fog idén? Miért?

K.G.: Közös érdekünk, hogy fellendítsük a turisztikai szektort, reméljük, hogy Törökország is hasonlóképpen látja ezt a kérdést. A török turisták számára a két legfontosabb magyar desztináció Budapest és Esztergom. A török utazók nagy része ugyanakkor szervezett városlátogatásokon vesz részt, melyek keretében Budapestre, Bécsbe és Prágába látogatnak el. Nem is tudják, hogy Magyarországon mennyi oszmán emlék, kulturális kincs és gyógyvíz rejlik. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy bemutassuk a török turisták számára, hogy Magyarországot független úti célként is érdemes meglátogatni.

Ugyanakkor a Törökország és Magyarország közötti együttműködés egyik legfontosabb területe a kultúra, az oktatás és a tudomány. A magyar és a török kormány együttműködik számos magyarországi oszmán emlék felújításán és Törökországban is nagy figyelmet fordítanak a magyar emlékhelyekre, például a rodostói Rákóczi múzeumra vagy az osmaniye-i Bartók múzeumra.  Magyar népzenészek és klasszikus zenei együttesek gyakori vendégek Törökországban. Az oktatás terén is példaértékű az együttműködés. A Stipendium Hungaricum program keretében 150 cserediák tanulhat Magyarországon. Célunk a magyar kultúra széleskörű népszerűsítése, a magyar és a török vállalkozások és a civil társadalom kötelékeinek erősítése, valamint még több közös projekt megvalósítása.

Orientalista.hu – Türkinfo

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑