Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2021. 02. 08.

340 millió keresztényt üldöznek a világon

2021. 02. 08.

Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évre szóló jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban. 2020-ban több keresztényt öltek meg hitük miatt, mint eddig, és nő a vallásszabadság korlátozása is. A keresztények kérik, hogy imádkozzunk értük, és hogy a nemzetközi diplomácia ne feledkezzen el róluk.

Meghaladja a 340 milliót azoknak a keresztényeknek a száma, akik nagyfokú üldözés és hátrányos megkülönböztetés áldozatai. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik keresztényt érint a diszkrimináció. Az üldözés szélsőséges méreteket ölt nagyrészüknél, pontosan 309 millióan szenvednek ettől a világ 50 országában. Ez derül ki a 2021-es Világ Figyelő Listából (World Watch List), melyet a Nyitott Ajtók (Open Doors) civil szervezet állított össze és mutatott be szerdán Rómában, az olasz képviselőházban. A jelentést a keresztények vallásszabadságának védelmével foglalkozó csoporttal együtt készítették el. A bemutatót Marco Tarquinio, az Avvenire – című olasz katolikus napilap igazgatója vezette, Cristian Nanival, az Open Doors alapítvány olaszországi igazgatójával, valamint Andrea Delmastro delle Vedove képviselővel, a keresztények vallásszabadságát elősegítő csoport vezetőjével együtt.

A pandémia súlyosbította a keresztények kiszolgáltatottságát

A világ száz országában vizsgálták a keresztények helyzetét, és azt tapasztalták, hogy a Covid-19 járvány tovább rontotta a keresztények amúgy is kiszolgáltatott helyzetét mind egyéni, mind közösségi szinten. Ürügyet adott a vallásszabadság további megnyirbálására, és kedvezett a fundamentalista és bűnözői csoportok tevékenységének.

Több keresztényt öltek meg 2020-ban, mint korábban

A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy nőtt a keresztényüldözés. Az elmúlt évben naponta 13 keresztényt öltek meg átlagosan, 60%-kal többet, mint korábban. Számukat 4761-re teszik. Nigéria a mészárlások földje, több más fekete-afrikai országgal együtt. A tíz legtöbb keresztény gyilkosságot elkövető nemzet közül nyolc Afrikában található. Naponta 11 keresztény tartóztattak le és börtönöztek be bírósági eljárás nélkül, összesen 4277-et. Az elrabolt keresztények száma 1710 volt a tavalyi évben, ami napi négy emberrablásnak felel meg. Csökkentek viszont a templomok és egyházi intézmények (iskolák, kórházak) elleni támadások, kevesebbet zártak be közülük: összesen 4488 esetet ismerünk a tavaly előtti 9488-hoz képest.

Szélsőséges keresztényüldözés

Immár 12 országban minősül szélsőségesnek a keresztényüldözés. Az első öt helyen ugyanazok a nemzetek állnak, mint eddig. 2002 óta az élen jár Észak-Korea, majd Afganisztán, Szomália, Líbia és Pakisztán következik a sorban, ahol az üldözés keresztényellenes erőszakban nyilvánul meg, de az istenkáromlást büntető törvény hatására a keresztényeket a hétköznapi élet több területén hátrányos megkülönböztetés éri. Az üldözés lehet politikai, ideológiai, etnikai, vallási vagy nacionalista alapú. Egy biztos, a pandémia fokozta több millió keresztény társadalmi, gazdasági és etnikai kiszolgáltatottságát szerte a világon. A járvány egyértelműen fölerősítette az elnyomást, ami gyakran rejtve marad. A 2021-es jelentés kiemeli Indiát, ahol több, mint 100 ezer keresztény kapott segítséget az Open Doors szervezeten keresztül. 80%-uk úgy nyilatkozott a megfigyelőknek, hogy elküldték őket a segélyosztó központokból.

Nő az otthoni erőszak

A kutatás egy másik jelenségre is figyelmeztet: a szociális távolságtartás miatt hatványozottan emelkedett az otthoni erőszak. Sok frissen megkeresztelkedett hívő van összezárva olyan emberekkel, akik akadályozzák őket újonnan fölvett keresztény hitük megélésében. Keresztények millióinak a munka, az oktatás és a házon kívüli elfoglaltságok menedéket jelenteken a házi ellenőrzés és/vagy erőszak elől, mint ahogy a testi, érzelmi, szóbeli és pszichés visszaélésektől.

A teljes írást itt olvashatják el.

Vaticannews

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑