Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2018. 09. 17.

36 éve történt a Sabra-i és a Shatila-i mészárlás (képek)

2018. 09. 17.

36 éve ezekben a napokban zajlott az a mészárlás sorozat, melyet Izrael és libanoni szövetségesei követtek el civilek ellen.

1982 szeptember 16. és szeptember 18. között közel 3500 palesztin és libanoni civilt gyilkoltak meg Izrael parancsára és a cionisták közreműködésével az Izrael-barát libanoni milíciák. Az áldozatok számát azonban vannak azok akik 5000-re teszik.

Izrael 1982 júniusában támadta meg Libanont, hogy támadást intézzen az ott tartózkodó Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) ellen. A PFSZ alakulatai azonban néhány hét harc után elhagyták Bejrút térségét és egy nemzetközi egyezmény értelmében egy időre tűzszünetet kötöttek.

Az Izrael szövetségeseként működő ún. Szabad Libanoni Hadsereget azonban a cionisták arra használták fel, hogy a tűzszünetet megsértsék és okot szolgáltassanak a további harcokra. Az izraeli hadsereg 1982 szeptember 16-án bekerítette a Bejrút városához tartozó Sabra és Shatila lakónegyedeket és lezárták az összes onnan kivezető utat.

.

Ezek után a cionistákkal szövetséges libanoni milíciák bevonultak a két lakóövezetbe és gyilkolni kezdték a többnyire palesztin menekültek és libanoni síiták lakta városrész civil polgárait. A városrészek korábbi lezárása miatt azonban a civileknek esélyük sem volt elmenekülni ugyanis a menekülőkre az izraeli hadsereg nyitott tüzet.

A három napos vérengzésben 3500-5000 civil vesztette életét. A cionista hadsereg pedig, mivel a keresztény falangista milíciát használta fel az akcióra megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy ez csupán a libanoni háború egyik eseménye, melynek oka a keresztény-muszlim ellentét. Azonban aki a parancsot ténylegesen kiadta az az izraeli hadsereg egyik tábornoka volt, akit Ariel Sharon-nak hívtak és aki később Izrael miniszterelnöke lett.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑