Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irán

2016. 02. 12.

37 éve történt – KÉPGALÉRIA

2016. 02. 12.

37 évvel ezelőtt történt, hogy az Amerikai Egyesült Államok legerősebb szövetségese a Közel-Keleten hirtelen a szerintük számukra való legnagyobb fenyegetéssé vált, és ezért hamarosan egyes számú közellenséggé nyilvánították azt. 37 évvel ezelőtt történt, hogy az iráni Reza Bahlawi Sah hatalmát megdöntötte az Iráni Iszlám forradalom Khumeini Ajatollah vezetésével.

37 évvel ezelőtt történt, hogy az akkor “kémek gödreként” ismert amerikai nagykövetséget Teheránban a muszlim forradalmárok elfoglalták, majd túszul ejtették az összes amerikai diplomatát és nagykövetségen tevékenykedő ügynököt, akiknek a modern korban talán először bizonyultak tévesnek a számításaik, így a forradalom, amiről nem hitték volna, hogy győzni fog, mégis győzött egy új Közel-Kelet reményét megrajzolva. A túszokat később a forradalmárok  bántalmazás nélkül elengedték és hazaküldték. A nagykövetség épületét – ahol a benne dolgozók  a végsőkig próbálták megvédeni a Sah hatalmát – egy  ideig az iráni Forradalmi Gárda használta kiképzőközpontként a főváros szívében, majd később egy “Amerikaellenes” múzeum lett tele a Nyugatot és leginkább Amerikát kritizáló graffitikkel. A képgalériában ezekből az alkotásokból mutatunk be párat.

A forradalom győzelme után az addig az állam által is támogatott izraeli nagykövetséget azonnal bezáratták az országban,  helyette palesztin nagykövetséget nyitottak, majd az új iráni kormány egyik fő céljának jelölte meg Palesztina felszabadítását. Mindennek hatására az akkor még USA-barát iraki kormány Szaddam Husszein vezetésével háborút jelentett be Irán ellen, a síita vallási irányzat befolyásának csökkentése, megállítása, valamint a perzsa gyarmatosító tervek meggátolása ürügyével. A többi már történelem, a mindkét oldalnak hatalmas veszteségeket okozó háborúban két új fogalom született: Szaddamofóbia és Iránofóbia. Az arab-öböl vahabita monarchiái pénzelték ezt a támadást, elvonva mind két ország figyelmét a palesztin ügyről, amit, még ha szóban is, akkoriban Szaddam Huszein Irakja is támogatott, akinek akkoriban az Egyesült Államok még  vegyi fegyvereket szállítottak, hogy a szomszédja ellen felhasználhassa, majd akit többek között a vegyi fegyverek birtoklásának ürügyén romboltak le 20 évvel később…

Orientalista.hu – Cadmus

 

 

.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑