Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 02. 20.

41 ember halt meg egy amerikai légicsapás miatt a líbiai Sabratahban

2016. 02. 20.

Az Egyesült Államok légiereje légicsapást mért péntek hajnalban Sabratah városára, ami északnyugat-Líbiában található. A támadásnak 41 halálos áldozata és 6 sérültje van, mind civilek – jelenti a PressTV.

A támadás helyi idő szerint hajnali fél 4 körül történt, és egy olyan épületet rombolt le Qasr Talil negyedben, melyben külföldi vendégmunkások voltak elszállásolva, többségükben tunéziaiak, de az áldozatok között van egy jordániai állampolgár is, valamint két nő.

Mark Cheadle ezredes szerint, aki a pentagoni Afrikai Parancsnokság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a légicsapások célpontja egy egykori tunéziai milicista, Noureddine Chouchane volt, aki feltehetőleg részt vett abban a 2015-ös tunéziai merényletben, mely során egy szállodában és egy múzeumban borzalmas mészárlást rendeztek az Iszlám Állam terroristái.

A civil áldozatokkal kapcsolatban az amerikaiak nem hajlandóak nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy még gyűjtik az adatokat. Annyit elárultak, hogy a tunéziai titkosszolgálat információi alapján úgy tudják, hogy egy ISIS-kiképzőközpont működik a Sabratah mellett, az lett volna elvileg a célpont.

Kadhafi halála után Líbia, ez a hajdan virágzó észak-afrikai állam a teljes káoszba zuhant. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet a helyzetet kihasználva Líbiát tette a második legfontosabb működési területévé a Közel-Kelet után.

Az Egyesült Államok nemcsak Líbia, hanem Szíria és Irak területén is folyamatosan intéz légicsapásokat, állítása szerint az ISIS állásai ellen, azonban ezekben a támadásokban rendre civilek halnak meg, és a terrorszervezet ellen harcoló erők számára fontos épületek semmisülnek meg.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑