Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Izrael

2016. 06. 01.

5500 palesztint öltek meg Izraelben a legutóbbi 15 évben

2016. 06. 01.

Több, mint 5500 palesztin halt meg a megszállt területeken az elmúlt 15 évben, ennek ellenére egy olyan esetről sem tudni, hogy izraeli katonát elítéltek volna a civil lakosság ellen elkövetett bűncselekményekért, illetve gyilkosságokért – jelentette egy nyilatkozatában a Jesh Din izraeli emberjogi szervezet.

A csoport jelentése szerint az általuk vizsgált időszakban, 2000 szeptembere és 2015 novembere között csupán egyetlen katonát ítéltek letöltendő börtönbüntetésre palesztinok elleni gyilkosságért s egye, miután fejbelőtt egy Gázában önkénteskedő brit állampolgársággal rendelkező férfit, a 22 .

Ugyanakkor, ebben az időintervallumban ezen kettő kivételével senkit sem ítéltek el gyilkosságért, annak ellenére, hogy több, mint 5500 palesztin és 10 külföldi (köztük több turista) halt meg az IDF katonáinak kezétől Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben, legalábbis a B’tszelem emberjogi szervezet adatai szerint. Ebben a számban egyébként azok is benne vannak, akik a 2009-es és 2014-es háborúkban haltak meg.

A Jesh Din által nyilvánosságra hozott izraeli katonaságtól származó adatok szerint 2000 óta a gyilkosságok ügyében összesen 262 nyomozás indult, ebből viszont csak 22 zárult vádemeléssel és csupán 7 embert találtak a bíróságok bűnösnek.

A 7 közül pedig csupán egyet ítéltek letöltendő börtönbüntetésre: ez a katona a 21 éves palesztin fiatalt, Udai Darwish-t mindenféle figyelmeztetés nélkül lőtte le, mikor az megpróbált a Negev-sivatag közelében bejutni az országba. Darwish nem viselkedett fenyegetően, hanem kész volt az együttműködésre az őrmesteri rangban lévő izraeli katonával, az ennek ellenére mégis megölte őt.

Az izraeli igazságszolgáltatás hatékonyságát mutatja, hogy a katonát mindössze 7 hónap letöltendő börtönre ítélték, és 5 hónap után feltételesen szabadlábra helyezték. A férfit ezenkívül a hadbíróság őrmesteri rangjától is megfosztotta.

A Jesh Din szerint egy hasonló esetben két katona ellen szintén vádat emeltek, ámde végül elmarasztaló ítélet nem született az ügyökben: ez a két férfi a 16 éves Samir Awadot gyilkolta meg aközben, hogy elkapták őt azon két kerítés között, mely azt a falat védi, mely elválasztja Ciszjordániát Budrus városától. Az ügy miatt egyébként az Amnesty International (AI) is elítélően nyilatkozott Izraelről.

„Nehéz elhinni, hogy egy fegyvertelen gyermek bármilyen veszélyt jelentene egy állig felfegyverzett katonára. Úgy néz ki ezen eset és más esetek kapcsán, hogy az izraeli erők meggondolatlanul mindenkire tüzet nyitnak, aki csak egy minimális problémát is jelenthet.” – nyilatkozta Philip Luther, az AI egyik vezetője.

Malik Murar, szintén 16 éves fiatal, aki az esetnek szemtanúja, s az elhunyt Awadnak barátja volt így mesélte el az esetet: „Először belelőttek a lábába, de ő mégis megpróbált valahogy elmenekülni a helyszínről (…), de vajon milyen messzire juthat el egy sérült gyermek? Nagyon könnyen letartóztathatták volna (…), ehelyett azonban egyszerűen hátbalőtték éles lőszerrel.”

Az a tény, hogy egy ilyen esetben nem született semmilyen ítélet a gyilkosok ellen, sok kérdést vet fel, és egyszersmind nagyon sokat elmond az izraeli viszonyokról. A helyzet ráadásul még súlyosbodhat azután, hogy a szélsőjobboldali Liberman miniszteri tárcát kapott az Izraeli kormányban, mely eddig is számos palesztinokkal szembeni visszaélést hagyott jóvá.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑