Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 29.

80 ezer embert szabadítottak fel Aleppoban (videók)

2016. 11. 29.

Sorra szabadulnak fel Aleppo iszlamisták ellenőrizte negyedei. A fegyveresek által ellenőrzött  városrészek több mint 40 százalékát szabadította fel a Szírai Arab Hadsereg és szövetségesei – jelentette a Hmejmimben működő orosz katonai parancsnokság.

“A felszabadított városrészekben több mint 80 ezren élnek, akik most az orosz megbékélési központtól és a szíriai hatóságoktól humanitárius segítséget, ivóvizet, meleg élelmet és gyógyszereket kapnak. Emellett több mint 10 000 lakos hagyta el a nap folyamán Kelet-Aleppo terroristák ellenőrzése alatt álló déli negyedeit biztonságos kerületek felé” – olvasható a közleményben.

Damaszkusz és Moszkva is terroristának nevezi a Kelet-Aleppoban maradt iszlamista fegyveres csoportokat, az Egyesült Államok, Törökország, az öbölmenti arab monarchiák és az Európai Unió tagállamai viszont támogatják a Szíriában tevékenykedő fegyveres csoportokat.

A parancsnokság szerint a menekülteket humanitárius központokban helyezték el, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.
Az orosz megbékélési központ korábbi jelentése szerint a szíriai hadsereg és a vele szövetséges erők Aleppó 12 kerületét foglalták el: Bajadín, Sejk Faresz, el-Kadiszíja, Hejdaríja, al-Gáni, Sejk Haszr, Sejk Hodr, Dzsabal Badru, Tarik Sejk Nadzsár, Tirabl el-Halek és Szakúr negyedeket.

A kormányerők sorra  foglalták  vissza az észak-szíriai város keleti kerületeit, s közben az ostromlott városrészből egy nap alatt ezrek menekültek át más negyedekbe. A kormányerők hétfő délelőttre teljesen elfoglalták Kelet-Aleppo északi részét, és ezzel kettévágták a lázadók kezén lévő városrészt. Egy nap alatt tízezren menekültek el Aleppó keleti feléből.

A szíriai kormány több tonna azonnali segélyt küldött Aleppo felszabadított negyedeibe.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑