Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 02. 27.

97%-os vízszennyezettség – A humanitárius katasztrófa határán

2017. 02. 27.

Súlyos vízszennyezettségtől szenved a Gázai-övezet, a talajvíz készletek gyors csökkenésének eredményeképpen. A víz szennyezettsége mostanra elérte a 97%-ot, ami súlyos betegségekhez, többek közt veseelégtelenséghez vezetett.

Abdullah Alqaysawi a gázai Shifa kórház vese osztályának vezetője figyelmeztetett a veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedéséről: „Mindez a vízszennyezettség és a jelenlegi ostrom körülményeiből eredően történt”.

Elárulta, hogy az övezet vize „nagy százalékban tartalmaz nitrátot és kloridot. Ez tekinthető az egyik okának a veseelégtelenség betegségének a Gázai-övezetben”. Továbbá magas a vízben „egyes nemesfémek, mint az ólom és a kén aránya, ami befolyásolja az emberek egészségét”.

Alqaysawi: „a veseelégtelenségben szenvedő betegek éves növekedése 14%. A rákos megbetegedés is a vízszennyezés egyik következménye lehet a Gázai-övezetben.”

Munzor Shiblak, a parti települések érdekeiért szervezet főigazgatója megerősíti, hogy „az övezet jövője valóban vezethet víz és környezeti katasztrófához, mivel a felszín alatti vizek több mint 97%-a nem alkalmas otthoni használatra”.

Shiblak hozzátette, hogy „a víz sótartalma tartósan magas, a vizek nem alkalmasak az emberi felhasználásra, megoldások pedig nincsenek az izraeli ostrom árnyékában. A szennyvíz átok, mert nem rendelkezünk szennyvíztisztító teleppel a szükséges mértékben”.

Shiblak szerint a blokád az egyik legfontosabb probléma, ami őket érinti, és abban az esetben, ha nem lesz nyomás az izraeli oldalon, hogy 2020-ig megkezdje ezeknek a problémáknak a megoldását, akkor ezúttal valóban humanitárius katasztrófa fog bekövetkezni – írja az AFP, és az RT.

Izrael 10 éve szárazföldi, vízi és légi blokád alatt tartja a Hamász által vezetett és működtetett Gázai-övezetet.

Az ENSZ egy korábban megjelent átfogó jelentésben figyelmeztetett, hogy a víz egyáltalán nem lesz alkalmas emberi felhasználásra 2020-ban a Gázai-övezetben.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑