Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött egy kambodzsai haditengerészeti bázis kínai finanszírozású felújítása

2022. 06. 09.

Megkezdődött szerdán egy kambodzsai haditengerészeti támaszpont felújítása, amelynek anyagi hátterét Kína biztosítja. Az Egyesült Államokat évek óta aggasztja a közös kambodzsai-kínai projekt, mert Washington attól tart, hogy a bázist végsősoron Kína fogja majd használni.

Az Egyesült Államok arra gyanakszik: a bázist azzal a céllal alakítják át, hogy Kína céljait szolgálja. Washington szerint Peking az érdekeltségi körébe vont bázisok hálózatán keresztül igyekszik növelni befolyását.

A Thai-öbölben fekvő kambodzsai haditengerészeti támaszpontról elérhető a Dél-kínai-tenger, amelynek nagy része fölött Kína saját magának követeli az ellenőrzést.

A The Washington Post című amerikai lap pár napja arról cikkezett névtelenséget kérő nyugati tisztségviselőkre hivatkozva, hogy olyan új létesítmény megépítése van folyamatban a Sihanoukville (korábbi nevén Kampongszom) melletti bázison, amelyet “kizárólag” a kínai haditengerészet fog használni.

Kína és Kambodzsa tagadja, hogy ilyen jellegű projektről lenne szó. A kambodzsai kormány azt állítja, hogy a bázis fejlesztése “nem titkos”.

Szerdán Tea Banh kambodzsai védelmi miniszter és Vang Ven-tien, Kína phnompeni nagykövete jelenlétében kezdték meg a haditengerészeti bázis fejlesztési munkálatait.

A tervek szerint két év alatt hajók karbantartására szolgáló műhelyt, két mólót és egy szárazdokkot alakítanak ki, illetve a medret is mélyítik, hogy nagyobb méretű hajók is ki tudjanak kötni.

“Vannak olyan állítások, hogy a modernizált támaszpontot kizárólag a kínai hadsereg használja majd. Nem, ilyesmiről egyáltalán nincs szó” – jelentette ki több száz meghívott előtt szerdán a kambodzsai védelmi miniszter. Hozzátette: “ne aggódjanak, a Ream bázis nagyon kicsi, senkire nem jelent fenyegetést”.

Stephanie Arzate, az Egyesült Államok phnompeni nagykövetségének szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: aggasztónak tartják, hogy nem világos, milyen jellegű fejlesztés történik a bázison, illetve hogy azzal pontosan mi a felek szándéka.

Kiemelte, hogy ha a kínai hadsereg kizárólagosan használná a jövőben a támaszpontot, akkor az Kambodzsa autonómiáját fenyegetné, és veszélybe sodorná az egész térség biztonságát.

MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑