Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Több százezer zarándok érkezett Minába a hádzs fő szertartásaira

2022. 07. 08.

Zarándokok százezrei érkeztek csütörtökön a szaúd-arábiai Mínába, hogy a koronavírus-világjárvány és a rekkenő hőség ellenére részt vegyenek a szent zarándoklat, a hádzs fontos szertartásain.

A hívők gyalog vagy autóbusszal mentek a mekkai nagymecsettől hét kilométerre, sziklás hegyek övezte völgyben található Mínába.

A zarándokok szerdán megkerülték az iszlám legszentebb városa, Mekka nagymecsetének udvarán álló Kába követ, ami közben mindig imádkoznak, majd a gyalogos vagy buszos út után a csütörtök éjszakát hűtött fehér sátrakban töltik Mínában.
Pénteken a zarándokok felmennek az Arafát-hegyre, ahol a hagyomány szerint Mohamed próféta az utolsó prédikációját elmondta. A hegyen több órát töltenek imádkozással és a Korán idézésével.

Szombaton jelképesen megkövezik a sátánt, kövekkel dobálják meg az ördögöt jelképező helyet.

A világ egyik legnagyobb vallási eseményét szervező vállalat két vezetőjét a szaúdi hádzs-ügyi miniszter menesztette, mert nem tettek eleget kötelességeiknek – jelentette a hivatalos szaúdi hírügynökség. Az al-Ehbaríja közszolgálati televízió szerint a külföldi zarándokoknak gondjaik voltak “az élelmezéssel és a szállással”.

Érkezésükkor a zarándokok kis tasakot kaptak szájmaszkokkal és fertőtlenítőszerrel, a bejáratoknál számos mentőautó parkol.

A koronavírus-világjárvány miatt a zarándokok számát idén egymillióra, azaz a 2019-es létszám felére korlátozták. Ez így is jóval több, mint az előző két évben, amikor mindössze néhány tízezren vehettek részt, a külföldiek részvételét pedig kizárták.
Idén mintegy 850 ezer külföldi vehet részt a hádzson, a részvétel feltétele a Covid-19 elleni védőoltás és a negatív PCR-teszt.

A 2019 óta legjelentősebb zarándoklat idején a járvány újabb hulláma tapasztalható az Arab(Perzsa)-öböl országaiban, ez utóbbiak nemrégiben újból korlátozásokat vezettek be.

A hőmérséklet szerdán elérte a 42 Celsius-fokot. Az ilyen hőségre és emiatt az egészségügyi kockázatokra számítva már előzőleg négy kórházat és huszonhat ellátóközpontot telepítettek Mínába.

A hádzs az iszlám öt pillérének egyike, amelyen életében legalább egyszer minden muzulmánnak részt kell vennie, ha a körülményei ezt lehetővé teszik.

Mauritánia és Indonézia elnöke csütörtökön érkezett meg, hogy részt vegyen a zarándoklaton – jelentette a szaúdi média.
A szertartások fokozott biztonsági készültség mellett zajlanak, a rendőrség Mekkában felállított több ellenőrzőpontot, hogy elkerüljék a korábbi évek tragédiáit.

1979-ben fegyveresek barikádozták el magukat a nagymecset belsejében, a támadás során hivatalos adatok szerint 153-an haltak meg. 2015-ben egy mínai tülekedésben 2300-an vesztették életüket.

A zarándokok visszatérése jelentős gazdasági fellendülést jelent az elsősorban a nyersolaj exportjától függő öböl menti monarchiának. A több százmillió hívő visszatérésével a turisztika és a kereskedelem be szeretné hozni a koronavírus-járvány miatt az előző két évben elszenvedett hatalmas veszteségeket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑