Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán újra megnyitotta az afgán határszakasz egyik fontos átkelőhelyé

2022. 12. 12.

Pakisztán hétfőn újra megnyitotta az Afganisztánnal közös határán egyik fontos átkelőhelyét, amelyet összecsapások miatt zártak le korábban – közölték pakisztáni tisztségviselők.

A Szpinboldak/Saman határátkelőhely a két ország között az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalon fekszik. A délnyugat-pakisztáni Samanban vasárnap a radikális iszlamista afganisztáni tálibok és a pakisztáni biztonsági erők összecsapásában pakisztáni oldalon heten életüket vesztették és tizenheten megsebesültek, ami miatt a helyi hatóságok elrendelték a Barátság Kapuja néven is ismert átkelőhely lezárását – közölte az MTI.

Pakisztáni tisztségviselők szerint a tálibok aknavetőkből lőttek egy samani éttermet az afganisztáni Kandahár tartomány területéről.

Abdul Kahar Balhi afgán külügyi szóvivő a Twitteren azt állította, hogy az összecsapások mindkét oldalon okoztak veszteségeket. Hangsúlyozta, hogy a tálibokból álló afgán kormány komoly erőfeszítéseket tesz a hasonló incidensek elkerülésére, és felszólította az iszlámábádi vezetést, hogy szintén tartózkodjon “az erőszakot kiváltó, provokatív cselekedetektől”.

Ataullah Zaid, a kandahári kormányzó szóvivője nem sokkal korábban arról számolt be, hogy az összecsapásokban a tálibok egyik harcosa meghalt. Hozzátette, hogy afgán oldalon tíz tálib és három civil sebesült meg.

“Az afgán átmeneti kormánynak biztosra kell mennie, hogy ilyen incidensek nem fordulnak elő többé” – szögezte le a történtek miatt felindult Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök hétfőn mikroblogján.

Afganisztánban tavaly nyáron kerültek hatalomra a tálibok. A két ország viszonya azóta hullámzónak bizonyult nem utolsó sorban az afgán területekről támadó pakisztáni szélsőséges csoportok miatt.

A két ország közös – 2500 kilométer hosszú – határszakaszán több mint tíz határátkelő van.

Megosztom:

,




Back to Top ↑