Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Azerbajdzsánban őrizetbe vették egy összeesküvő csoport tagjait, akik vallási állam létrehozását tervezték az országban

2023. 04. 06.

Azerbajdzsánban őrizetbe vettek hat helyi állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyveres zavargásokat terveztek kirobbantani a hatalom átvétele és iszlám vallási állam létrehozása érdekében – közölték csütörtökön a hatóságok.

Az azerbajdzsáni belügyminisztérium, az állambiztonsági szolgálat, valamint a főügyészség közös közleménye szerint a hatóságok megállapították, hogy két iráni állampolgárságú, az iráni különleges szolgálatokkal együttműködő férfi, Rufullah Akhunzadeh és Bahtijar Bajramov beszervezett egy azeri állampolgárt, Arif Jumsudovot.

Arra utasították, hogy hozzon létre ellenállási csoportot, amely fegyveres zavargásokat szervez Azerbajdzsánban, megragadja a hatalmat, és erőszakosan megváltoztatja az ország alkotmányos rendjét. Továbbá hozzon létre egy, az iszlám jog, a saría törvényei által szabályozott vallási államot. Jumsudov a feladat teljesítéséhez több ismerősét is bevonta a csoportba.

A tájékoztatásból kiderült, hogy a hatóságok által őrizetbe vettek muszlim hívőnek adva ki magukat a közösségi hálózatokon és zsúfolt ünnepségeken Irán és a vallási radikalizmus melletti propagandatevékenységet folytattak. A csoport tagjai megszervezték az Iránból csempészett kábítószerek értékesítését, és az ebből származó összegeket a radikalizmus terjesztésére és más felforgató tevékenységek finanszírozására használták fel Azerbajdzsánban.

Március végén az azeri biztonsági szolgálat arról számolt be, hogy terrortámadás miatt nyomozást indított egy meglőtt parlamenti képviselő, Fazil Mustafa ügyében. Az Irán-ellenes nézeteiről ismert Mustafa kórházba került, miután gépkarabéllyal rálőttek a Baku külvárosában található otthona előtt. A képviselő vállát és combját érte találat, élete nincs veszélyben.

Mustafát Irán heves bírálójaként ismerték a parlamentben, amit a biztonsági szolgálat közleménye is kiemelt.

A nap folyamán az azerbajdzsáni külügyminisztériumba bekérették az iráni nagykövetet. Közölték vele, hogy Azerbajdzsán kiutasít négy iráni diplomatát “diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen” cselekmények miatt. “Az érintett személyeket felszólították, hogy 48 órán belül hagyják el Azerbajdzsán területét.

Az iszlám köztársaság Azerbajdzsán déli szomszédja, és északnyugati részén jelentős azeri kisebbség él. Baku és Teherán viszonya gyakran feszült.

Azerbajdzsán és Irán az elmúlt hónapokban eltávolodott egymástól, miután Baku bejelentette, hogy fel akarja venni a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Azerbajdzsán továbbá januárban egy terrortámadás miatt bezárta teheráni nagykövetségét. Az incidensben a külképviselet biztonsági osztályának vezetője életét vesztette.

MTI

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑