Cadmus fordítás Cadmus

Dollármilliókba került Netanyahu new yorki kiruccanása

2016. 06. 16.

Összesen 6,7 millió sékelbe (mintegy félmilliárd forint) került az izraeli adófizetőknek Benjamin Netanyahu miniszterelnök tavaly őszi, ötnapos New York-i utazása – derült ki azokból az adatokból, amelyeket a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal tett közzé több hónapos jogi huzavona után.

A Háárec című újság szerdai cikke szerint a legnagyobb tétel a kormányfő és kíséretének utazása volt, csak repülőjegyeik másfél millió dollárba (mintegy négyszáz millió forint) kerültek.

A szeptember 29. és október 4. közötti New York-i tartózkodás költségei közül a lap kiemeli az 1600 dolláros (mintegy 430 ezer forintos) fodrász-, és az 1750 dolláros (közel félmillió forint) sminkszámlát, valamint azt a közel 20 ezer dollárt (mintegy 5,5 millió forint) amit azért számolt fel szállodájuk, mert bizonyos bútorokat elszállíttattak és elraktároztattak ott-tartózkodásuk idejére.

A miniszterelnöki hivatal és a szintén Netanyahu ellenőrzése alatt álló külügyminisztérium csak több hónapos huzavona után volt hajlandó kiadni a fenti adatokat, miután egy Sáhár Ben-Meír nevű, Ramat Gan-i ügyvéd az információ szabadságát biztosító törvényre hivatkozva bemutatásukat kérvényezte a jeruzsálemi körzeti bíróságon.

Kedden Ben-Meír győzelmet aratott, a bíróság a kért adatok átadására kötelezte a hatóságokat. A külföldi tartózkodás költségeinek táblázatát a külügyminisztérium készítette el és adta át, a New York-i képviselete által kifizetett számlák és adatok alapján.

“Igaztalanul vádolják Izraelt magas árakkal, hiszen New York sokkal drágább. Ott 600 ezer sékelbe (mintegy 43 millió forint) kerül öt nap eltöltése”

– jelentette ki az ügyvéd ironikusan az adatok átvételekor.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,




Back to Top ↑