Cadmus fordítás Cadmus

Guantánamóról az eddigi legnagyobb számú csoportot engedték szabadon

2016. 08. 16.

Az Egyesült Arab Emírségekbe szállítottak hétfőn 15 foglyot Guantánamóról, ami az eddigi legnagyobb létszámú csoportos szabadon engedés a kubai területen lévő amerikai börtöntáborból Barack Obama elnöksége alatt – jelentette be a washingtoni védelmi minisztérium.

A szóban forgó foglyok közül 12 jemeni, három pedig afgán állampolgár. Így már csak 61 fogoly van a börtöntáborban. A 2002-ben létesített intézményben kezdetben mintegy 800 olyan külföldit tartottak fogva bírósági ítélet nélkül, akit az Egyesült Államok elleni fegyveres harccal, egyúttal terrorszervezethez tartozással gyanúsítottak. Közülük 532-t már a Bush-kormány szabadon engedett, gyakran nagy csoportokban, főleg Afganisztánba, illetve Szaúd-Arábiába. Obama első, 2008-as választási kampányában azt ígérte, hogy elnöksége alatt bezáratja a tábort. Washingtoni kormányzati források a Reuters hírügynökség szerint nemrég azt mondták, hogy az elnök valószínűleg nem fogja elrendelni a börtön bezárását, mert ez áthághatatlan akadályokba ütközik.

Ennek ellenére Naureen Shah, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet amerikai részlegének egyik igazgatója az AP hírügynökségnek hétfőn azt mondta: a legújabb csoportos szabadon engedés “egyértelmű jele annak, hogy Obama elnök komolyan gondolja a tábor bezárását”, mielőtt januárban távozna hivatalából.

Orientalista.hu 

Megosztom:

,




Back to Top ↑