Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irán elnöke a nemzeti Diák Napot a diktátorokkal szembeni ellenállás szimbólumaként jellemezte

2016. 11. 03.

A nemzeti Diák Nap a külföldi gyarmatosító hatalmakkal és belső diktátorokkal szembeni ellenállás egyik szimbolikus napja, jelentette ki Hassan Rouhani elnök.

“Arra a történelmi napra emlékeztet, amikor Khomeini imámot, az Iszlám Köztársaság néhai alapítóját az ex-sah 1964-ben száműzetésbe küldte, amiért elutasította a (későbbiekben) leváltott sah rezsimje által ratifikált kapituláció törvényt”, – mondta Rouhani elnök a Legfelsőbb Kulturális Forradalmi Tanács kedd esti ülésén.

Az USA és Irán 1964-ben írták alá a két ország közötti katonai személyzetre vonatkozó megállapodást (a SOFA-t, más néven kapituláció törvényt). A sah ezzel diplomáciai immunitást biztosított az Iránban tevékenykedő amerikai katonai személyzet számára, amely csak tovább fokozta a vele szembeni ellenérzéseket, ugyanis addigra már úgy tekintettek rá, mint aki kiárusította Irán függetlenségét az USA-nak.

A sah uralma alatt az ország gazdasági helyzete is egyre csak romlott, a 70-es évekre jelentős importra és külföldi hitelekre szorult, amit az 1973-as olajválság idején szerzett dollármilliárdok sem tudtak ellensúlyozni. Az elégedetlen lakosság 1978 őszére már napi szinten tartott tömegtüntetéseket, amiket a sah rendszerint éles lőszerekkel, több száz áldozat élete árán oszlatott szét.

Khomeini imám 1978 végén már nyíltan arra buzdította híveit, hogy döntsék meg a sah uralmát, így dezertált katonák egy csoportja december 11-én megtámadta az uralkodó testőrségét. A sah és családja a kísérletet követően felkészült a távozásra, és 1979. január 16-án örökre búcsút intettek Iránnak. 15 nappal később Khomeini imám hazatért Teheránba, és hamarosan lerakta az Iszlám Köztársaság alapjait.

“Az iráni nép és a diákok csatlakoztak a mozgalomhoz, melyet Khomeini imám kezdeményezett az arrogáns hatalmakkal és diktátorokkal szembeni reakcióként, egy nemzeti és társadalmi mozgalmat teremtve a gyarmatosítás minden megnyilvánulásával szemben”,–  fűzte hozzá Rouhani elnök.

A nemzeti Diák Napot minden évben megünneplik Iránban, az USA-ellenes demonstrációkra emlékezve, mely során egyetemisták átvették az irányítást a Teheránban levő amerikai nagykövetség felett 1979-ben. A teheráni diákok ezen  akciója közvetlen hatással volt az Iráni Forradalom végkimenetelére is.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, IRNA)

Megosztom:

,




Back to Top ↑