Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Katonasággal harcol Olaszország az embercsempészek ellen Nigerben

2017. 12. 28.

Olaszország katonai missziót küld Nigerbe az embercsempészet elleni harc és az afrikai országon át Európába tartó migrációs áradat feltartóztatására – jelentette be csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.

Az olasz parlament várhatóan rövid időn belül jóváhagyja a missziót, amely korábban Irakban szolgálatot teljesítő 470 katona Nigerbe vezénylését irányozza elő. Olaszország ezenkívül 30 harci járművet és két repülőgépet is küld Nigerbe – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az első 120 katona előreláthatólag márciusban indul a nyugati-afrikai országba a helyi sajtó beszámolója szerint.

A küldetés célja a nigeri katonák kiképzése az embercsempészetet bonyolító bűnszervezetek és a különböző terrorcsoportok elleni küzdelemre. A katonai kontingens emellett a nigeri biztonsági erőknek is segítséget fog nyújtani a határőrizeti feladatokban Niger és a vele északkeleten határos Líbia között. Líbia nyugati tengerpartja a fő kiindulópontja a főként a szubszaharai országokból a szegénység és fegyveres konfliktusok elől menekülő embereknek, akik Európába szeretnének illegális módon eljutni.

Július eleje és december közepe között azonban csaknem hetven százalékkal csökkent a tengeren keresztül, elsősorban Líbiából Olaszországba érkező migránsok száma, miután az ENSZ által elismert líbiai kormány tisztségviselői az olasz hatóságokkal együttműködve visszaszorították az embercsempészetet a Tripolitól nyugatra fekvő Szabráta városában. Az együttműködés keretében a migránsokat pedig még a tengeren elfogják, és visszaszállítják az észak-afrikai állam területére.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az idén december 28-ig csaknem 119 ezer embert menekítettek ki a Földközi-tenger középső medencéjében, majd szállítottak az olasz kikötőkbe. Ez több mint 34 százalékkal kevesebb a tavalyi számhoz képest, amely 180 ezer 380 volt.

A hagyományos évzáró sajtótájékoztatón felszólalva az olasz kormányfő azt kérte a pártoktól, hogy „ne terjesszenek félelmet, és ne tegyenek valószínűtlen ígéreteket a közelgő választási kampány során”. „Úgy vélem, hogy az ország érdekében áll, hogy olyan választási kampánya legyen, amely a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a félelmek és az illúziók terjesztését” – mondta az olasz miniszterelnök.

Gentiloni ezután a parlament feloszlatása előtti első hivatalos lépésként Sergio Mattarella elnökkel találkozott, akivel várhatóan a jövő évi választásokról fog egyeztetni. Találkozójukat követően Mattarella összehívja az olasz parlament képviselőházainak elnökeit, majd feloszlatja a parlamentet. Gentiloni kabinetje ezután kitűzi a választások dátumát, amely az előzetes várakozások szerint március 4. lesz.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑